LIVE: ZF REAL ESTATE by Storia.ro: Cum a fost anul trecut pentru piaţa rezidenţială şi ce perspective sunt pentru dezvoltarea acesteia în 2023?

Compania Blue Air, care anunţase suspendarea zborurilor până în 12 septembrie, a anunţat vineri că îşi propune să reia zborurile din 10 octombrie

Autor: Cosmin Pirv Postat la 09 septembrie 2022 131 afişări

Compania Blue Air, care anunţase suspendarea zborurilor până în 12 septembrie, a anunţat vineri că îşi propune să reia zborurile din 10 octombrie

Compania Blue Air, care anunţase suspendarea zborurilor până în 12 septembrie, a anunţat vineri că îşi propune să reia zborurile din 10 octombrie. „Societatea nu dispune în acest moment de fondurile necesare plăţii combustibilului şi celorlalte cheltuieli operaţionale”, arată compania.

Potrivit unui comunicat al Blue Air, conducerea companiei a constatat că în ultimele 48 de ore nivelul vânzărilor de bilete a fost semnificativ afectat, iar sumele care au fost încasate de procesatorii de plăţi au fost blocate de către aceştia.

„Societatea nu dispune în acest moment de fondurile necesare plăţii combustibilului şi celorlalte cheltuieli operaţionale, necesare pentru zborurile planificate începând cu data de 12 septembrie”, se arată în comunicat.

Mai mult, compania spune că toţi furnizorii de servicii esenţiale zborurilor au condiţionat furnizarea respectivelor servicii de plata datoriilor scadente.

„În acest context au fost analizate toate aspectele privind modalitatea de reluare cât mai rapidă a activităţii de zbor, discutându-se în mod direct cu zeci de furnizori critici ai companiei, respectiv aeroporturi, societăţi de handling, furnizori de combustibil, autorităţi de control al traficului aerian, precum şi cu proprietarul aeronavelor operate de Blue Air. În urma acestora, Societatea îşi propune să reia zborurile începând cu data de 10 octombrie 2022”, arată compania.

Blue Air anunţă toţi pasagerii cu zboruri programate până în data de 10 octombrie 2022 să nu se mai prezinte la aeroporurile de plecare, aceste zboruri neputând fi operate.

„Precizăm faptul că în cadrul discuţiilor purtate în Consiliul de Administraţie al Blue Air, reprezentantul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii a solicitat reluarea cât mai rapidă a zborurilor, iar votul reprezentantului Ministerului Finanţelor nu a putut fi exprimat. Votul reprezentantului Ministerului de Finanţe este unul extrem de important, având în vedere faptul că această instituţie a emis Scrisoarea de Garanţie pentru acordarea de către Eximbank SA a creditului comercial în sumă de 300.775.000 LEI, credit garantat cu 75% din acţiunile Societăţii şi alte active deţinute de Blue Air şi acţionariatul Societăţii”, mai trasmite compania.

Reprezentanţii Blue Air susţin că au convingerea că cei 2 investitori cu care acţionariatul societăţii se află în discuţii extrem de avansate la momentul la care a intervenit această situaţie de forţă majoră, vor avea timpul necesar să analizeze absolut toate implicaţiile acestui eveniment şi să decidă, în mod definitiv, dacă doresc să investească sumele necesare revenirii Blue Air la cifrele dinainte de pandemia de COVID - 19 şi acoperirea pierderilor de aproximativ 130.000.000 de euro suferite în această perioadă, din cauza interdicţiilor de zbor, a incertitudinii privind numeroasele valuri de pandemie, a creşterii absolut bruşte şi la niveluri extraordinare a preţului combustibilului, cauzate în principal de războiul din Ucraina, şi scăderea cu peste 15% a puterii de cumparăre a monedei EUR faţă de USD.

„Precizăm faptul că ajutorul de Stat a fost dimensionat strict pentru a acoperi pierderile suferite de Blue Air în perioada de suspendare a zborurilor, ca urmare a declarării stării de urgenţă în perioada martie-iunie 2020 şi a deficitului de numerar al Societăţii limitat la data de 31 decembrie 2020, în condiţiile în care pandemia a afectat în mod profund veniturile societăţii în perioada 2020 – 2021”, mai arată reprezentanţii societăţii.

Blue Air a anunţat marţi că, din cauza unei popriri a conturilor de către Ministerul Mediului, compania sistează toate zborurile programate pentru plecare de pe aeroporturile din România, până luni, 12 septembrie 2022.

De atunci, compania Tarom, la solicitarea autorităţilor, a organizat patru curse speciale de repatriere a românilor afectaţi de decizia Blue Air.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
blue air,
zboruri,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.