Comisii: Înscreierea şi retragerea de la orele de religie se face prin cerere scrisă a părinţilor

Autor: Alina Novaceanu Postat la 24 martie 2015 54 afişări

Comisiile juridică şi de învăţământ ale Camerei Deputaţilor au decis, marţi, ca înscriere, reînscrierea elevilor la ora de religie se face prin cerere scrisă a părinţilor sau a elevilor majori, iar schimbarea sau retragerea se face tot prin cerere scrisă.

Membrii comisiilor au adoptat, astfel, un proiect de lege promovat pentru a pune în acord actuala Lege a educaţiei cu decizia Curţii Constituţionale, care a declarat neconstituţională prevederea referitoare la modul de predare al religiei în şcoli.

Deputaţii au avut mai multe dispute pe această temă, fiind respinse amendamentele deputatului Remus Cernea care prevedea ca elevul de peste 14 ani să poată face singur opţiunea în privinţa religiei.

Membrii comisiilor au respins o prevedere care stabilea ca metodologia şi calendarul privind înscrierea, reînscrierea, retragerea de la ora de religie să fie prin ordin al ministrului Educaţiei, considerând că acest lucru este de la sine înţeles.

După şedinţă, secretarul de stat Karoly Kiraly a precizat că în metodologia care va fi aprobată prin ordin de ministru se va include faptul că retragerea de la ora de religie se face începând cu anul şcolar următor.

"De la 1 septembrie, în mod cert, părinţii pot să ceară cultul, confesia, religia la care vor fi înscrişi copiii lor. În metodologia care va fi elaborată considerăm că o participare, o înscriere la ora de religie se referă la un an şcolar. Ne vom gândi şi noi, trebuie să dăm posibilitatea ca cei care, dintr-un motiv sau altul, nu mai doresc să participe la ora de religie să se poată retrage, se poate face, dar cu finalizarea anului şcolar. Dacă a început să studieze la începutul anului şcolar, are obligaţia să şi finalizeze în acel an deoarece nu se pot face catedre, nu se pot face planificări pe săptămâni sau jumătăţi de an. Suntem o instituţie a statului cu obligaţii faţă de elevi şi de părinţii lor. Metodologia va specifica acest lucru în mod cert", a precizat secretarul de stat.

El a adăugat că sunt mai multe opinii privind înscrierea, dacă înscrierea trebuie să se facă anual sau pe ciclul şcolar.

"Există o serie de opinii dacă anual se face înscrierea sau pe ciclu. Este posibil să fie şi acest mod ca anual să se facă înscrierea, aşteptăm textul modificat de Cameră şi Senat şi vedem care va fi metodologia", a mai arătat secretarul de stat.

El a precizat şi că cei care vor preda religia trebuie sa aibă acordul cultului respectiv.

"Suntem în etapa semnării protocoalelor cu diferite culte şi confesii, în aceste protocoale se specifică că cei care predau religia au şi acordul cultului respectiv. Indiferent de religie, cei care predau trebuie să aibă acordul cultului respectiv", a mai spus el.

Reprezentatul Patriarhiei, Ionuţ Corduneanu a precizat că textul adoptat de comisii este însuşirea propunerii Consiliului Consultativ al Cultelor, anume că înscrierea să fie valabilă până în momentul în care părintele sau copilul major decide să se retragă.

El a spus că nu este vorba de o înscriere anuală la ora de religie, ci de înscriere până la retragere.

"Nu este vorba de înscriere anuală, ci de înscriere până la retragere. În schimb dacă pe parcursul anului optezi să schimbi religia atunci acesta nu produce efecte în timpul anului şcolar, ci începând cu anul şcolar următor. Cererea anuală este o caracteristică a materiilor opţionale, nu a materiei din trunchiul comun cum este religia, este o ţncercare de diminuare a importanţei religiei şi o umilire a părinţilor care trebuie să tot repete pentru a vedea dacă nu cumva nu s-au răzgândit", a mai spus reprezentantul Patriarhiei.

Proiectul urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RELIGIE,
ORE,
FRECVENTARE

Citeşte pe MonitorulApararii.ro

/actualitate/comisii-inscreierea-si-retragerea-de-la-orele-de-religie-se-face-prin-cerere-scrisa-a-parintilor-14047421
14047421
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.