Comisia Europeană: Femeile trebuie să reprezinte 40% din CA-urile companiilor

Autor: Iuliana Roibu Postat la 19 noiembrie 2013 63 afişări

40% dintre posturile nonexecutive din consiliile de administraţie ale companiilor listate din ţările UE trebuie să fie ocupate de femei până în 2020, conform unui proiect al Comisiei Europene.

Propunerea legislativ= vizează o proporţie mai mare a femeilor în cadrul factorilor de decizie la nivel economic, pentru a promova egalitatea între sexe şi în contextul deciziilor economice la nivel înalt, arată proiectul de lege propus de Comitetul pentru Drepturile Femeilor şi Egalitate între Sexe din cadrul Comisiei Europene. În 2012, numai 15% dintre poziţiile nonexecutive din consiliile de administraţie ale companiilor din UE erau ocupate de femei.  

“Votul de astăzi trimite un semnal puternic către legislaţia UE de a creşte numărul femeilor şi rolul lor în boardurile companiilor listate. Ceea ce este déjà o realitate în unele state UE va fi în curând extins către piaţa unică în ansamblul ei şi toate companiile listate din UE vor trebui să se uite cu mai multă atenţie la managementul talentelor şi calificărilor femeilor”, a motivate proiectul de lege Rodi Kratsa-Tsagaropoulou (EPP, EL).

În companiile de stat, procentul de 40% femei în cadrul CA este o ţintă care va trebui atinsă până în 2018. Comisia Europeană a făcut şi un apel pentru recrutare transparentă, publică şi meritocratică, în cadrul căreia balanţa între sexe să fie clară. Companiile care nu reuşesc să atingă procentul vor raporta către autorităţi modelul de afaceri şi motivele pentru care nu au respectat legea. Penalităţile, cum ar fi amenzile, se vor aplica mai ales pentru procedurile de recrutare netransparente decât pentru nerespectarea procentului.  Proiectul de lege a fost aprobat cu 40 de voturi şi reprezentanţii comitetului vor începe negocierile pentru formularea legii.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/comisia-europeana-femeile-trebuie-sa-reprezinte-40-din-ca-urile-companiilor-11707427
11707427
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.