Creditele neperformante ale băncilor spaniole au atins un nou record în luna septembrie

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 18 noiembrie 2013 52 afişări

Creditele neperformante acordate de băncile spaniole au atins un nou nivel record în septembrie, de 12,68% din totalul împrumuturilor, respectiv 187,83 miliarde de euro, în creştere de la 12,12% în luna precedentă, potrivit datelor publicate luni de Banca Spaniei.

În luna august, creditele neperformante aflate în portofoliile băncilor erau în valoare de 180,94 miliarde de euro, transmite MarketWatch.

Creşterea împrumuturilor neperformante a fost limitată totuşi de scăderea creditelor totale aflate în portofoliile băncilor de la 1.490 miliarde de euro în luna august la 1.480 de miliarde de euro în septembrie, ca urmare a reducerii operaţiunilor de creditare efectuate de instituţiile financiare.

Economia spaniolă va înregistra creştere în actualul trimestru şi pe parcursul anului viitor, dar creditele neperformante vor fi un factor negativ pentru o perioadă, arată analiştii.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene publicat luni, citat de AFP, Spania a făcut progrese în stabilizarea sectorului financiar, proces care este însoţit de revenirea încrederii investitorilor.

Raportul a fost realizat în cadrul supravegherii stricte de către troica creditorilor ţării, respectiv FMI, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană (BCE), a respectării condiţiilor ataşate ajutorului de urgenţă în valoare de 41,3 miliarde de euro acordat pentru susţinerea băncilor în iulie 2012.

Analiza a fost publicată la câteva zile după ce Eurogroup a anunţat că Spania va ieşi în luna ianuarie din programul de ajutor.

Firma de consultanţă Roland Berger estimează că băncile spaniole trebuie să facă noi economii şi să închidă 20% din agenţii până în 2015, chiar dacă au luat deja măsuri drastice de restructurare.

Potrivit Comisiei Europene, mediul economic continuă să aibă un effect negativ asupra sectorului bancar, constituind principalul factor de risc. Executivul UE a avertizat vineri în legătură cu riscurile implicate de eventualele derapaje bugetare, într-o ţară în care şomajul se află la un nivel record, de 25,98%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SPANIA,
BĂNCI,
CREDITE
/actualitate/creditele-neperformante-ale-bancilor-spaniole-au-atins-un-nou-record-in-luna-septembrie-11704781
11704781
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.