Comisia Europeană a aprobat o schemă de 103 milioane euro pentru România, în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, pentru proiecte de stocare a energiei electrice din surse regenerabile: sumă maximă pe proiect este de 15 milioane euro

Autor: Roxana Rosu Postat la 22 martie 2023 64 afişări

Comisia Europeană a aprobat o schemă de 103 milioane euro pentru România, în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, pentru proiecte de stocare a energiei electrice din surse regenerabile: sumă maximă pe proiect este de 15 milioane euro

Comisia Europeană aprobă o schemă a României în valoare de 103 milioane euro, în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, pentru sprijinirea construirii de instalaţii de stocare a energiei electrice din surse regenerabile.

Această măsură va fi finanţată parţial prin PNRR.

Scopul acestei scheme este să sprijine investiţiile în instalaţiile de stocare a energiei electrice pe bază de baterii, permiţând integrarea energiei din surse regenerabile eoliene şi solare în sistemul energetic din România.

Ajutoarele din cadrul schemei vor fi sub forma unui grant direct pentru proiecte selectate printr-o procedură de ofertare concurenţială.

Ajutorul acordat fiecărui beneficiar în parte nu va depăşi 100 % din deficitul de finanţare al proiectului, 167.000 euro per MWh de capacitate de stocare instalată sau o sumă maximă de 15 milioane euro. 

Proiectele vor fi selectate până la 31 decembrie 2023 şi trebuie finalizate până la 31 decembrie 2025.

Comisia a constatat că schema propusă de România este necesară şi adecvată pentru a accelera investiţiile în instalaţiile de stocare a energiei electrice, contribuind astfel la obiectivele strategice ale UE legate de tranziţia verde.

În plus, Comisia a concluzionat că schema este proporţională, deoarece ajutorul va fi limitat la minimul necesar, şi că nu va avea efecte negative nedorite asupra concurenţei şi a schimburilor comerciale din UE. Pe baza acestor considerente, Comisia a aprobat schema României în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.