COMENTARIU New York Times: Pe fondul disputelor cu Bruxellesul, România va conduce UE într-un "moment crucial"

Postat la 31 decembrie 2018 48 afişări

Guvernul României va prelua un rol de conducere în Uniunea Europeană, în contextul disensiunilor pe care le are cu Bruxellesul din cauza situaţiei sistemului judiciar, comentează corespondentul Kit Gillet într-un editorial publicat în cotidianul The New York Times.

COMENTARIU New York Times: Pe fondul disputelor cu Bruxellesul, România va conduce UE într-un "moment crucial"

"Guvernul României se îndreaptă spre o confruntare cu Uniunea Europeană exact în momentul în care urmează să asume un rol de conducere în organizaţie. Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene - organismul prin care organizaţia formată din 28 de state membre contribuie la direcţionarea proiectelor legislative şi la coordonarea politicilor - este preluată semestrial de către o ţară.

Începând de marţi, va fi rândul României să asume acest rol pentru prima dată de când a devenit membră UE acum 12 ani. În acelaşi timp, Guvernul de la Bucureşti continuă demersurile pentru a face în sistemul judiciar modificări care au fost criticate dur la Bruxelles, iar oficialii aflaţi la conducerea ţării apără poziţia Guvernului printr-un limbaj din ce în ce mai eurosceptic", explică Kit Gillet, corespondent independent la Bucureşti, într-un articol publicat în cotidianul The New York Times sub titlul "România se pregăteşte să conducă UE într-un «moment crucial» pe fondul disputelor" cu Bruxellesul.

 

"Guvernul de stânga a trecut în mod incisiv la eforturi de limitare a independenţei justiţiei - generând proteste de stradă şi crize politice -, iar acum analizează posibilitatea adoptării unui decret prin care să le ofere amnistie persoanelor condamnate pentru corupţie", subliniază Kit Gillet.

 

Uniunea Europeană este un alt critic. România "nu doar că a suspendat procesul de reformă, dar a şi redeschis probleme şi a înregistrat regrese în domenii în care fuseseră făcute progrese în ultimii zece ani", declara în noiembrie Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene. Criticile Bruxellesului nu au fost primite bine la Bucureşti. Liviu Dragnea, liderul Partidului Social-Democrat, a acuzat în decembrie Blocul comunitar de tratatemnt "discriminatoriu", transmiţând că "România nu va mai accepta să fie tratată ca o ţară de categoria a doua". La rândul său, premierul Viorica Dăncilă a declarat că România a fost criticată în trecut deoarece este "naţiune est-europeană", precizează jurnalistul NYT.

 

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.