Colecţia de artă a lui Paul Allen ajunge la un preţ record de 1,5 miliarde de dolari la licitaţie

Postat la 10 noiembrie 2022 91 afişări

Colecţia de artă a lui Paul Allen ajunge la un preţ record de 1,5 miliarde de dolari la licitaţie

Operele de artă adunate de regretatul cofondator al Microsoft, Paul Allen, au doborât recordul de vânzări pentru o singură colecţie, ridicându-se la 1,5 miliarde de dolari la licitaţia organizată la Christie's din New York, în condiţiile în care evaluările de pe piaţa de artă rămân solide, pe fondul dificultăţilor economice globale, conform Financial Times.

Licitaţia de miercuri a 60 de lucrări a fost prima dintre cele două sesiuni de vânzare, restul de 95 de opere vor fi vândute joi la New York. Aproximativ jumătate dintre operele achiziţionate miercuri au depăşit estimările de evaluare ale Christie's.

Vedeta a fost tabloul “Les Poseuses, Ensemble (petite version)”, din 1888, de Georges Seurat, care a fost vândut pentru 149 de milioane de dolari.

Colecţia lui Allen, care se întinde pe o perioadă de peste 500 de ani de istorie a artei şi cuprinde unele dintre cele mai cunoscute nume, a fost descrisă de Christie's ca fiind “cea mai mare şi mai excepţională” colecţie privată oferită vreodată. Casa de licitaţii se aştepta ca această colecţie să se vândă pentru aproximativ 1 miliard de dolari.

Rezultatele de miercuri au bătut recorduri de licitaţie pentru mai mulţi artişti. Printre acestea se numără tabloul “La Montagne Sainte-Victoire” din 1890 al lui Paul Cézanne (137 de milioane de dolari), tabloul “Birch Forest” din 1903 al lui Gustav Klimt (104 milioane de dolari), “Verger avec cyprès” din 1888 al lui Vincent van Gogh (117 milioane de dolari), “The Rivals” din 1931 al lui Diego Rivera (14 milioane de dolari) şi sculptura din bronz “Le roi jouant avec la reine” din 1961 a lui Max Ernst (24 milioane de dolari).

O altă vânzare importantă a fost tabloul lui Lucian Freud “Large Interior, W11 (after Watteau)”, din 1983, pentru 86 de milioane de dolari.

Valoarea a depăşit pragul de 1 miliard de dolari la jumătatea evenimentului, odată cu vânzarea figurii feminine nud în picioare din bronz a lui Alberto Giacometti “Femme de Venise III” pentru 25 de milioane de dolari.

Prima parte a licitaţiei a inclus, de asemenea, piese de Georgia O'Keefe, Jasper Johns, David Hockney, Gerhard Richter, Louise Bourgeois, Wassily Kandinsky şi Sandro Botticelli.

Încasările din vânzare vor fi direcţionate către scopuri umanitare, conform indicaţiilor lui Allen, care a murit datorită complicaţiilor cauzate de cancer în 2018. De-a lungul vieţii sale, a donat peste 2 miliarde de dolari. Împreună cu prietenul său din copilărie, Bill Gates, a fondat Microsoft în 1975.

Când a anunţat rezultatul final al licitaţiei, organizatorul a spus că a fost o vânzare “istorică”. Precedentul record pentru o singură colecţie a fost stabilit în luna mai, când colecţia privată a magnatului imobiliar Harry Macklowe şi a fostei sale soţii Linda, a fost vândută pentru suma totală de 922 de milioane de dolari la Sotheby's din New York.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
colectie,
arta,
licitatie,
vanzare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.