Coinbase, unul dintre cele mai mari exchange-uri crypto, a scăzut cu 26% pe Bursa din New York după rezultate trimestriale dezamăgitoare. Exchange-ul îi anunţă pe investitori că şi-ar putea pierde banii dacă intră în faliment

Autor: Alex Ciutacu Postat la 12 mai 2022 99 afişări

Coinbase, unul dintre cele mai mari exchange-uri crypto, a scăzut cu 26% pe Bursa din New York după rezultate trimestriale dezamăgitoare. Exchange-ul îi anunţă pe investitori că şi-ar putea pierde banii dacă intră în faliment

Acţiunile companiei Coinbase, care operează unul dintre cele mai mari exchange-uri crypto din lume, au scăzut cu 26% în şedinţa de miercuri, după raportări trimestriale care au arătat venituri şi o utilizare în scădere a platformei, potrivit CNBC.

Coinbase a anunţat marţi că veniturile pe primul trimestru au scăzut cu 27% de la an la an, ajungând la 1,17 miliarde de dolari, mult sub nivelul de 1,48 de miliarde de dolari estimat de analiştii de pe Wall Street. Mai mult, compania a înregistrat pierderi nete de 430 de milioane de dolari în primul trimestru din 2022.

Activitatea în platforma Coinbase a scăzut, numărul de tranzacţii de retail înregistrate lunar situându-se la 9,2 milioane, în scădere de la 11,4 milioane de tranzacţii în T4/2022. Volumele totale de tranzacţionare au scăzut de la 547 de miliarde de dolari la 309 miliarde de dolari

Raportul vine într-un moment în care piaţa crypto înregistrează scăderi masive. Bitcoin, cea mai mare reţea crypto după valoarea de piaţă, a scăzut cu peste 50% de la vârful de aproape 69.000 de dolari atins în noiembrie 2021.

Trebuie menţionat că joi, la momentul redactării acestui articol, acţiunile Coinbase înregistrau un minus de aproape 7% înainte de începerea şedinţei de tranzacţionare.

Lovitură după lovitură

În contextul unui declin general al pieţei crypto, raportul cu rezultatele dezamăgitoare ale Coinbase mai ascunde o informaţie care i-a surprins pe utilizatorii platformei.

Concret, în cazul în care compania întră în faliment, Coinbase spune că utilizatorii ar putea să-şi piardă toate activele digitale aflate în custodia companiei.

Compania a notat în raport că are în custodie din partea clienţilor un total de 256 de miliarde de dolari reprezentând atât bani fiat, cât şi criptomonede. Totuşi, în cazul în care Coinbase intră vreodată în faliment „activele crypto pe care le ţinem în custodie ar putea fi subiectul procedurilor de faliment”, potrivit Fortune.

Acest lucru nu ar trebui să fie posibil în contextul în care dreptul de proprietate asupra criptomonedelor tale ar trebui să fie unul imuabil şi absolut – cel puţin acesta este crezul „propovăduit” de entuziaştii criptomonedelor în întreaga lume.

Însă atunci când utilizator îşi deschide un cont Coinbase, acesta ajunge de cele mai multe ori să îşi stocheze criptomonedele într-un wallet controlat de Coinbase, ceea ce înseamnă că renunţă măcar parţial la controlul pe care îl are asupra fondurilor sale.  

Accesul la un wallet crypto este guvernat de o cheie privată, iar fără acest şir lung de caractere „portofelul digital” nu poate fi accesat. La Coinbase, exchange-ul are în posesie cheia privată şi le permite utilizatorilor să aibă acces la fondurile lor printr-un sistem care presupune o parolă mai convenţională. Sistemul a fost gândit pentru a facilita un acces mai rapid, în care utilizatorul foloseşte o parolă mai uşor de ţinut minte.

Totuşi, în cazul unui faliment, Coinbase are acces la cheile private şi are control asupra deciziei dacă un utilizator îşi poate accesa activele sau nu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
scadere,
crestere,
faliment,
anunt,
intrare,
bani,
bursa

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.