Coarda cea sensibila

Postat la 04 iulie 2006 3 afişări

Serviciul Roman de Informatii a divizat din nou saptamana trecuta scena publica in doua tabere opuse. Episodul capturarii primului prezumtiv terorist islamist din Romania a creat pe de o parte ingrijorare, iar pe de cealalta parte un scepticism ironic.

Serviciul Roman de Informatii a divizat din nou saptamana trecuta scena publica in doua tabere opuse. Episodul capturarii primului prezumtiv terorist islamist din Romania a creat pe de o parte ingrijorare, iar pe de cealalta parte un scepticism ironic.

 

Daca adeptii primei variante au comentat cu ton grav amenintarile reale care, iata, sunt prezente si in Romania drept consecinte ale razboiului global impotriva terorismului, de cealalta parte actiunea SRI a fost vazuta ca facand parte dintr-o simpla campanie de imagine, si inca una nici macar prea bine pusa la punct.

 

Astfel, potrivit acestora din urma, SRI ar incerca sa-si refaca imaginea destul de afectata de faimosul raport privind aparitia gripei aviare in Romania si pentru asta a ales calea cea mai la indemana: apelul la coarda sensibila a sigurantei nationale. Intr-o asemenea nota, sustin adeptii respectivei interpretari, trebuie citite atat expulzarea din urma cu doua saptamani a unui irakian acuzat de SRI ca ar fi condus o retea de spionaj in cadrul ambasadei de la Bucuresti pe timpul regimului Saddam Hussein, cat si arestarea exaltatului lugojean Florin Les.

 

De altfel, dupa cum a descoperit presa, inspaimantatorul terorist capturat de SRI dispunea de un arsenal relativ modest in perspectiva atacului pe care il pregatea la Ti-misoara - doua butelii de aragaz legate la un aprinzator. Cat despre statutul lui de proaspat convertit la islam, comunitatea musulmanilor din Romania nici nu auzise de el.

 

In fine, merita luata in calcul si ipoteza avansata de apropiatii si de familia tanarului fost viitor terorist, anume ca actiunile sale erau dictate mai degraba de o suferinta psihica decat de o convingere religioasa ferma si de un atasament lucid la ideologia fundamentalismului islamic.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/coarda-cea-sensibila-2511398
2511398
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.