Coaliţia condusă de Arabia Saudită şi-a încheiat campania aeriană în Yemen

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 22 aprilie 2015 85 afişări

Coaliţia condusă de către Arabia Saudită a anunţat marţi încetarea campaniei aeriene lansate în urmă cu aproape o lună împotriva rebelilor şiiţi huthi în Yemen, precizând că operaţiunile intră într-o fază politică, relatează AFP în pagina electronică.

Iranul - acuzat de la început de către Riyadh că-i susţine pe rebeli, ceea ce Teheranul dezminte - a salutat acest anunţ, apreciind că este vorba despre "un pas înainte" către o soluţionare politică a conflictului.

În acelaşi timp, Washingtonul a trimis un portavion în largul coastelor Yemenului şi supraveghea un convoi de nave iraniene suspectate că se îndreptau către această ţară vecină cu Arabia Saudită, o mobilizarea care va permite Statelor Unite să-şi "păstreze opţiunile", potrivit unui purtător de cuvânt al Pentagonului.

La Riyadh, un purtător de cuvânt al coaliţiei, generalul Ahmed al-Assiri, nu a exclus însă faptul că această coaliţie poate interveni să împiedice mişcări ale rebelilor, subliniind totodată că blocada maritimă este menţinută.

El a anunţat încetarea Operaţiunii "Furtună Decisivă", lansate pe 26 martie "la solicitarea Guvernului şi preşedintelui Yemenului" Abd Rabbo Mansour Hadi, în prezent refugiat în Arabia Saudită.

În contextul avansării rebelilor către Aden (sud), unde se refugiase, Hadi a fost cel care a cerut intervenţia Riyadhului.

- "Redarea Speranţei"

Coaliţia a anunţat începutul unei noi faze - "Redarea Speranţei" - vizând o reluare a procesului politic în Yemen, furnizarea unor ajutoare umanitare şi "lupta împotriva terorismului" într-o ţară în care Al-Qaida este foarte activă.

Potrivit Ministerului saudit al Apărării, atacurile aeriene au reuşit "să elimine cu succes ameninţările la adresa securităţii Arabiei Saudite şi ţărilor vecine".

Ministerul a anunţat "distrugerea armamentului greu şi rachetelor balistice confiscate de către miliţia huthi şi forţele (fostului preşedinte) Ali Abdallah Saleh în bazele şi taberele armatei".

Partidul acestuia a lăsat duminică impresia că începe să se distanţeze de huthi, declarând că primeşte "pozitiv" rezoluţia adoptată la 14 aprilie de către Consiliul de Securitate al ONU care impune rebelilor un embargo asupra armelor şi îi somează să se retragă din zonele pe care le-au cucerit în ultimele luni.

Anunţul încetării campaniei intervine în contextul în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat cu privire la o prăbuşire iminentă a sistemelor sănătăţii şi îngrijirilor medicale în Yemen. Aceste sisteme "se confruntă cu penurii tot mai mari de medicamente care salvează vieţi, cu întreruperi frecvente ale generatoarelor" şi lipsa electricităţii, potrivit Organizaţiei.

OMS a anunţat marţi un bilanţ de 944 de morţi şi 3.487 de răniţi - civili şi militari - în Yemen, în perioada 19 martie-17 aprilie.

- O revenire a lui Hadi?

Atacurile coaliţiei au continuat marţi, cele mai violente dintre ele vizând regiunea oraşului Dhaleh (sud).

Potrivit secretarului general al provinciei Dhaleh Ahmed Mouthanna, raidurile şi confruntările armate dintre rebeli şi forţele loiale lui Hadi s-au soldat cu 23 de morţi.

În provincia Shabwah (sdu), raidurile aeriene şi confruntările s-au soldat cu 29 de morţi în rândul combatanţilor, în două tabere, potrivit unor surse tribale.

În capitala Sanaa, explozii spectaculoase, provocate luni de două raiduri ale coaliţiei asupra unui depozit de rachete asupra căruia rebelii preluaseră controlul, s-au soldat cu 38 de morţi în rândul civililor, potrivit unui nou bilanţ stabilit marţi de patru spitale, care au anunţat totodată 532 de răniţi.

O sursă diplomatică occidentală, care a solicitat protecţia anonimatului, a apreciat că obiectivele campaniei aeriene au fost atinse, "dar nu şi obiectivul politic". Rebelii "huthi sunt acolo unde se aflau înainte", a declarat această sursă pentru AFP.

Preşedintele Centre for Strategic and Legal Studies de la Jeddah (Arabia Saudită) Anwar Eshki se aşteaptă la o revenire în Yemen, în curând, a preşedintelui Hadi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ARABIA SAUDITĂ,
APĂRARE,
YEMEN
/actualitate/coalitia-condusa-de-arabia-saudita-si-a-incheiat-campania-aeriana-in-yemen-14137069
14137069
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.