Clientul standard de Prima Casă: bărbat, 25-34 ani, cu credit pe 30 de ani

Postat la 20 mai 2012 61 afişări

Valoarea medie a unui împrumut acordat în a patra etapă a programului Prima Casă s-a situat în jurul sumei de 37.800 de euro, în scădere faţă de prima etapă a programului, când valoarea medie a fost de 41.200 de euro, informează BCR.

Valoarea medie a avansului plătit de către clienţi pentru achiziţionarea primei lor locuinţe a fost de 10%.

În ceea ce priveşte profilul clienţilor beneficiari ai creditelor acordate prin programul Prima Casă 4, aceştia sunt bărbaţi tineri (25-34 ani) care au luat creditul pe o perioadă de 30 de ani.

Regiunea cea mai activă în programul Prima Casă este capitala Bucureşti, a cărei cotă în volumul total de credite acordate a crescut la 45% în a parta etapă a programului Prima Casă, faţă de cota aferentă în prima etapă a programului (36%). Pe lângă Bucureşti, următoarele 5 judeţe active în programul Prima Casă au fost Timişoara, Cluj, Iaşi, Constanţa şi Sibiu.

BCR a anunţat în această săptămână depăşirea pragului de 1 mld. euro volum al creditelor acordate în cadrul Programului Prima Casă, banca sprijinind astfel peste 25.000 de tinere familii din România să îşi achiziţioneze prima lor locuinţă.

"Cu un volum de credite de peste un miliard de euro, BCR a fost liderul şi cel mai important susţinător al programului Prima Casă. Este angajamentul nostru ferm ca BCR să rămână şi în viitor cel mai mare creditor ipotecar din România, printr-o ofertă de credite simplă şi accesibilă", a declarat Martin Skopek, vicepreşedinte Retail Banking în cadrul BCR.

Poate beneficia de credit Prima Casă 4 orice persoană fizică care nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia, nici o locuinţă, indiferent de modul şi momentul în care a fost dobândită, sau care deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp.

Dobânda este variabilă şi este formată din Euribor la 3 luni plus o marjă de 3.95%. Clienţii trebuie să dispună de un aport personal (avans) de minim 5%. Banca acceptă până la 3 coplătitori. Nu se percepe comision de acordare credit sau comision lunar de administrare. Comisionul de rambursare anticipată este zero. Astfel, pentru un credit de 40.000 de euro, pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară în acest moment (variază în funcţie de Euribor) este de 206 de euro.

Creditul este garantat parţial de Fondul de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM), garanţia emisă de FNGCIMM, în numele şi în contul statului, având valoare determinată, iniţial egala cu 50% din valoarea creditului acordat. Potrivit legii, clientul are de achitat un comision de gestiune de 0,49% datorat FNGCIMM aplicat la valoarea finanţării garantate - deci la jumătate din valoarea acordată a creditului. De asemenea, şi beneficiarii creditelor obţinute în primele 3 etape ale programului vor plăti un comision de gestiune mai mic decât în anii anteriori - deoarece procentul de 0,49% se aplică la jumătate din valoarea soldului garanţiei şi nu la soldul integral, ca în anii anteriori.

Clientul care solicită din partea FNGCIMM o promisiune de garantare va plăti un comision unic de analiză de 0,15% din valoarea promisiunii de garantare. Valabilitatea promisiunii de garantare este pe perioada de construcţie, dar nu mai mult de 18 luni.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/clientul-standard-de-prima-casa-barbat-25-34-ani-cu-credit-pe-30-de-ani-9650679
9650679
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.