CJ Botoşani se dezice de medicii care nu au acţionat în cazul Alexandrei: Este inadmisibil

Autor: Laura Buciu Postat la 22 august 2023 25 afişări

Este inadmisibilă atitudinea cadrelor medicale care s-au ocupat de Alexandra, spun reprezentanţii Consiliului Judeţean Botoşani, în urma scandalului izbucnit după moartea unei tinere de 26 de ani, însărcinată, în cazul căreia medicii nu au acţionat, deşi femeia i-a implorat până în ultima clipă.

CJ Botoşani se dezice de medicii care nu au acţionat în cazul Alexandrei: Este inadmisibil

Sistemul sanitar botoşănean este zguduit în aceste zile de moartea Alexandrei, transmite, marţi, CJ Botoşani, într-un comunicat de presă.

„Este inadmisibil ca astfel de cazuri, atât de grave, să se petreacă în unităţile sanitare! Este inadmisibilă atitudinea cadrelor medicale care s-au ocupat de Alexandra! S-au demarat mai multe anchete în acest caz, iar cei vinovaţi vor trebui să plătească. Nu vom precupeţi niciun efort pentru aflarea adevărului şi solicit cu fermitate găsirea şi pedepsirea cât mai urgentă a vinovaţilor. Este timpul ca şi Colegiul Medicilor şi Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România să-i pedepsească exemplar pe cei care au greşit şi să facă front comun cu administraţia pentru a îmbunătăţi calitatea actului medical”, au transmis reprezentanţii CJ Botoşani.

Doina Fedorovici, preşedinta CJ Botoşani, a spus că a cerut mereu şi va continua să ceară medicilor şi asistenţilor să arate mai multă empatie faţă de pacienţi şi să acţioneze doar în interesul acestora, iar dacă nu o vor face, să părăsească sistemul sanitar.

„Din păcate, se pare că nu au făcut-o şi în cazul Alexandrei! Tot corpul medical trebuie să înţeleagă că este în slujba oamenilor, că cei care cer ajutorul cadrelor sanitare nu o fac de plăcere. Dacă vor continua să fie indiferenţi, atunci vor trebui să părăsească sistemul sanitar. Nu vom abdica de la obiectivul nostru de a îmbunătăţi serviciile medicale, chiar dacă va trebui să ne luptăm cu opoziţia sistemului medical. Vom pune în aplicare toate măsurile ce vor rezulta din auditul extern comandat de conducerea Spitalului, indiferent cât de dure vor fi acestea”, a declarat Doina Federovici, preşedinta Consiliului Judeţean Botoşani, adăugând: „ca femeie şi mamă sper ca situaţii ca devastatorul caz al Alexandrei să nu se mai repete, iar cadrele medicale să-şi înţeleagă pe deplin responsabilităţile nobilei misiuni la care s-au angajat, să nu uite niciodată jurământul pe care l-au depus, să arate mai multă empatie faţă de pacienţi şi să facă toate eforturile pentru a-i salva pe cei care au nevoie de ajutorul lor”.

CJ Botoşani adaugă că în paralel, programul de investiţii în sistemul sanitar botoşănean va continua aşa cum a fost gândit de actuala administraţie judeţeană.

„Dacă partea umană ţine de fiecare individ în parte, de nivelul de empatie pe care fiecare îl are, noi, ca administraţie vom face tot ceea ce este omeneşte posibil pentru a dezvolta baza materială a spitalului, aşa cum am făcut-o şi în ultimii ani. Doar pentru Maternitate, Consiliul Judeţean a derulat şi derulează proiecte de aproximativ 5 milioane de euro, finanţate din fonduri proprii, guvernamentale, europene – inclusiv PNRR. Vom continua pe această linie a investiţiilor şi a dotării spitalului cu echipamente medicale”, a mai spus Doina Federovici.

Ministerul Sănătăţii a aprobat, la finanţare prin PNRR, proiectul depus de Consiliul Judeţean Botoşani privind îmbunătăţirea programului de screening al nou-născuţilor din cadrul Secţiei Exterioare Obstetrică-Ginecologie. Este vorba de un proiect de dotare cu echipamente medicale adecvate pentru îmbunătăţirea programului de screening pentru retinopatia de prematuritate, în valoare de aproximativ 265 de mii de lei. Acesta prevede achiziţionarea unui kit care va pune în evidenţă afecţiuni critice ce pot afecta nou-născuţii.

Ministerul Sănătăţii a transmis, luni, că inspectorii sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani s-au deplasat imediat la sediul acestei unităţi sanitare, unde au efectuat verificări cu privire la respectarea normelor legale în ceea ce priveşte conformitatea actului medical.

Presa locală din Botoşani a scris că tânăra de 26 de ani, gravidă în 3 luni, i-a implorat pe medici până în ultima clipă să o opereze, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Mesajele din telefonul său dovedesc că tânăra a cărei sarcină se oprise din evoluţie, le-a scris atât medicului curant, cât şi celui de gardă, însă nu a primit ajutor, deşi era internată în spital. Astfel, la ora 3:16, tânăra i-a trimis medicului curant mesajul: „Buna seara! Sunt Ivanov Alexandra, însărcinată în 13 săpt. Am venit la Maternitate cu dureri mari de burtă şi sângerări. Din păcate bebe e oprit din evoluţie. Credeţi că se poate face ceva să fiu chiuretată în seara asta? Că nu mai rezist de durere. Exact ca la naştere. Vă rog din suflet”. Nu a primit niciun răspuns.

După o oră, la 4:17, tânăra a trimis un mesaj medicului de gardă. „Sunt Ivanov Alexandra. Credeţi că-mi puteţi face chiuretajul noaptea asta că nu mai rezist de durere! Vă rog din suflet, simt că o iau razna”. Nici acest mesaj nu a avut răspuns.

Potrivit monitorulbt.ro, la ora 7:30 Alexandra a intrat în şoc, iar la ora 8.20 a fost declarat decesul.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
medic,
alexandra,
inadmisibil

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.