Ciucă: Să luptăm cu toată forţa împotriva formelor de politică iliberală, populistă şi extremistă

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 24 noiembrie 2022 28 afişări

„Trebuie să arătăm de unde vine pericolul într-o societate şi să luptăm cu toată forţa noastră împotriva oricăror forme de politică iliberală, populistă, revizionistă sau naţional extremistă”, spune Nicolae Ciucă la conferinţa „Comismul românesc”.

Ciucă: Să luptăm cu toată forţa împotriva formelor de politică iliberală, populistă şi extremistă

„Vreau să fac o precizare: prezenţa mea în cadrul acestui eveniment reflectă două calităţi oficiale; pe de o parte, mă aflu alături de dumneavoastră în calitate de prim-ministru al Guvernului României, un stat european care a trecut prin tranziţia de la regimul totalitar comunist la regimul democratic de tip occidental, care este pregătit acum pentru a fi parte integrantă din marea familie a democraţiilor occidentale. Mesajul pe care trebuie să-l ducem mai departe este că instituţiile statului român sunt instituţii democratice, ancorate ferm în parcursul european şi transatlantic al României, singurul drum către pacea socială şi bunăstarea economică. Pe de altă parte, mă aflu alături de dumneavoastră în calitate de preşedinte al Partidului Naţional Liberal, singurul partid istoric care a reuşit să coreleze trei dimensiuni esenţiale: a supravieţuit ororilor regimurilor totalitare din România, în special ororilor regimului comunist, care a distrus elita politică, economică şi intelectuală care a fondat România Mare; s-a reînfiinţat imediat după căderea regimului comunist, în zorii democraţiei postdecembriste şi, cel mai important, s-a dezvoltat şi s-a consolidat pe parcursul ultimelor trei decenii, prin participarea constantă la guvernarea ţării. Viziunea liberală este opusul viziunii totalitare asupra societăţii”, spune Nicolae Ciucă, la evenimentul de deschidere a Conferinţei naţionale „Comunismul românesc”.

El afirmă că între democraţia liberală şi totalitarism este o diferenţă de esenţă.

„Mesajul pe care trebuie să îl ducem mai departe este că istoria nu poate fi uitată. Istoria este parte din identitatea noastră şi istoria ne învaţă ce trebuie să facem pentru a păstra libertatea fiinţei umane ca fundament al existenţei noastre în cadrul unei societăţi democratice şi a unui stat european. Doamnelor şi domnilor, comunismul a venit în România prin violenţă, odată cu tancurile sovietice. A fost un regim fără fundament în cadrul structurii sociale, care nu avea nimic în comun cu structura culturii tradiţionale şi cu aspiraţiile societăţii româneşti. Regimul comunist a fost un implant sovietic străin societăţii româneşti. Comunismul a fost impus şi plasat ca o expresie a ocupaţiei sovietice până în anul 1958, ulterior, ca marcă a dominaţiei URSS asupra societăţii româneşti. Ca orice regim totalitar, bazat pe o ideologie care se fundamentează pe un conflict esenţial imaginar, regimul comunist din România a fost un regim criminal, a urmărit disoluţia şi uniformizarea în mediocritate a comunităţilor tradiţionale româneşti, a aplatizat societatea, a lăsat-o fără elită şi intelectualitate. Practic, elita politică, economică şi intelectuală a naţiunii a fost desfiinţată şi mutată în închisori politice, deportată în Bărăgan şi în lagăre de muncă. Elita societăţii a fost exterminată prin execuţii sumare decise de odioasele tribunale ale poporului sau prin deportări directe în Siberia. Timp de 44 de ani, comunismul a distrus în mod sistematic fibra neamului românesc, a încercat să distrugă credinţa strămoşească, a limitat şi dirijat elitele nou create, a construit regimuri represive succesive şi dictaturi uni-personale”, adaugă Ciucă.

El menţionează că „trebuie repetat cu putere şi convingere, ca să audă şi să înţeleagă întreaga societate românească: regimul comunist din România a fost un regim criminal, pentru că a urmărit să distrugă libertatea şi demnitatea unei naţiuni prin opresiune, suspiciune şi violenţă”.

„Regimul comunist din România a fost un călău şi poporul român a fost victima sa. Să nu uităm acest lucru niciodată. În aceeaşi măsură, ca toate celelalte regimuri totalitare, regimul comunist a condus la distrugerea morală şi politică a naţiunii. De fiecare dată când voi avea ocazia, voi spune răspicat toate aceste adevăruri, aşa cum am făcut recent, la Sighet, la Memorialul Durerii şi la Troiţa Brătienilor, în Cimitirul Săracilor şi la comemorarea a 35 de ani de la revoltele de la Braşov, în Parlament. Există riscul ca urmele şi memoria comunismului din România să se estompeze. Efectele ar fi dezastruoase. Uitarea răului face ca răul să triumfe din nou. Trebuie să fim atenţi să nu permitem naşterea şi dezvoltarea germenilor unor noi regimuri autoritare sau totalitare în chiar sânul democraţiei occidentale pe care dorim să o consolidăm. De aceea, prin astfel de activităţi ca cele pe care le organizaţi dumneavoastră, prin astfel de discursuri asumate la nivel oficial şi prin acţiuni concrete de consolidare a democraţiei trebuie să arătăm de unde vine pericolul într-o societate şi să luptăm cu toată forţa noastră împotriva oricăror forme de politică iliberală, populistă, revizionistă sau naţional extremistă. Trebuie să ţinem vie memoria perioadei regimului comunist din România. Este parte din istoria noastră contemporană, pe care o împărtăşim cu toţii, atât cei care s-au născut şi au trăit în acel regim, cât şi cei care s-au născut în libertate şi nu au cunoscut niciodată ororile unui asemenea regim opresiv şi distructiv”, menţionează premierul.

Cea mai bună apărare împotriva oricărei forme de autoritarism, opinează Ciucă, este consolidarea democraţia constituţională în cadrul unei societăţi democratice europene.

„Consolidarea democraţiei este cea mai importantă moştenire pe care o datorăm tuturor celor care au avut curajul să se revolte împotriva unei puteri totalitare absolute. În calitate de prim-ministru al României, m-am angajat să reafirm acţiunea executivului pe care îl conduc, pentru apărarea şi promovarea democraţiei, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, a statului de drept, în paralel cu susţinerea fără echivoc a luptei împotriva tendinţelor şi curentelor extremiste, revizioniste şi xenofobe, care otrăvesc societatea. Voi susţine, în continuare, proiectele dedicate onorării memoriei victimelor totalitarismelor, dar şi educaţia în spiritul adevărului şi al valorilor fundamentale”, încheie Nicolae Ciucă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ciucă,
comunism,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.