CITR: expunerea totală a cererilor admise la masa credală în cazul City Insurance, de 8,4 mld. lei, rămâne datorie potenţială până la clarificarea eventualelor daune aferente acestor poliţe şi rezilierea lor

Autor: Cristina Bellu Postat la 09 mai 2022 47 afişări

CITR: expunerea totală a cererilor admise la masa credală în cazul City Insurance, de 8,4 mld. lei, rămâne datorie potenţială până la clarificarea eventualelor daune aferente acestor poliţe şi rezilierea lor

CITR, desemnat lichidator judiciar pentru City Insurance, cel mai mare asigurător din piaţă, a cărei activitate a încetat în luna septembrie 2021 ca urmare a retragerii autorizaţiei de funcţionare de către ASF şi, care, ulterior a intrat în faliment pe 9 februarie 2022, precizează că din totalul de 9 miliarde de lei, expunerea totală solicitată de creditori în acest faliment, valoarea de 8,4 miliarde de lei reprezintă expunerea totală aferentă cererilor admise, inclusiv valoarea poliţelor emise în favoarea unor beneficiari, care încă nu s-au materializat in daune efective.

Din această sumă, o parte reprezintă datorii  potenţiale, şi nu certe. De exemplu, sumele înscrise provizoriu în favoarea CNAIR (1,55 miliarde lei), RAJA (0,97 miliarde lei), garanţii emise în domeniul bancar (0,78 miliarde euro), precum şi alte garanţii aferente unor contracte aflate in derulare de peste 700 de milioane de lei, , au transmis luni oficialii CITR.

“Până la clarificarea eventualelor daune aferente acestor poliţe şi rezilierea lor, ele rămân datorii potenţiale. De asemenea, dintre celelalte expuneri aferente asigurărilor emise, o parte reprezintă datoriile estimate că vor fi plătite in viitor de către FGA precum şi sume aferente unor litigii aflate pe rolul instanţelor”, spun reprezentanţii CITR.

Statul român a intervenit din nou pentru a acoperi incompetenţa ASF din ultimiii ani în cazul City Insurance prelugind ter­menul de valabilitate a poliţelor de garanţii emise de asigurătorul intrat în faliment, de la 90 de zile la 150 de zile de la pronunţarea deschiderii procedurii de faliment.

Concret, pe data de 6 mai 2022, guvernul a decis să înainteze un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care extinde valabilitatea poliţelor de garanţii la 150 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment în cazul City Insurance. Acest lucru înseamnă încă 60 de zile, rspectiv 2 luni în plus în care agenţii economici pot face noi asigurări de garanţii, termenul final fiind începutul lunii iulie 2022.

City Insurance are un număr de 14.000 de litigii în 10 ţări care vor fi gestionate în perioada următoare, împreună cu expunerea totală de 8,4 mld. lei din zona asigurărilor de garanţii, unde creditorii s-au înscris la masa credală pentru a-şi recupera creanţele, dar situaţia încă nu este definitivată, după cum a explicat Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO al CITR, lichidatorul judiciar al City Insurance.

Până acum, la masa credală s-au înscris aproximativ 1.600 de creditori ai City Insurance.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CITR,
City Insurance,
expunere,
polite,
daune,
admitere,
caz

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.