Cîrstoiu, ironii la adresa lui Dan: Rolul nostru nu e să spunem că apa caldă va veni a doua zi

Autor: Laura Buciu Postat la 14 aprilie 2024 77 afişări

Profesorul Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a prezentat, duminică, planul de termoficare pentru Bucureşti şi a spus, între altele, că rolul său şi al echipei nu e să spună că „apa caldă ca veni a doua zi”, lucru pe care bucureştenii l-au auzit în 2020 de la Nicuşor Dan.

Cîrstoiu, ironii la adresa lui Dan: Rolul nostru nu e să spunem că apa caldă va veni  a doua zi

Cărstoiu a spus că azi preţul gicacaloriei în Bucureşti este de aproape 1000 de lei şi că partea de subvenţie este reprezentată de 65%.

„Vă informez că în Primăria Generală a Capitală ar fi trebuit să plătească, în anul 2023, 1,8 miliarde de lei subvenţii. Bugetul Primăriei Generale pentru anul trecut a prevăzut doar o plată de 1,1 miliarde de lei, adică rezultă un deficit real de 700 de milioane de lei care ar fi trebuit plătit de Primăria municipiului Bucureşti către Termoenergetica. Asta înseamnă un deficit din start de 700 de milioane de lei, ceea ce va împinge cele două companii într-o perioadă foarte dificilă tocmai prin ineficienţa acestei relaţii între Primărie – Termoenergetica şi Elcen. Această situaţie poate duce la intrarea din nou în insolvenţă a celor două companii, cum a fost în trecut, cu atât mai mult cu cât Primăria – deşi i s-a cerut acest lucru – nu a generat un audit pentru a putea face aceste plăţi”, spune Cîrstoiu.

Acesta a precizat că trebuie avute în vedere soluţiile energetice ale oraşului, aceasta fiind o zonă cu soluţii energetice destul de sărace.

„Trebuie privit şi din prisma inexistenţei unui PUG al Capitalei. Este inexistent, deşi de 4 ani auzim de el. Nu putem vorbi astăzi de această hartă GIS în PUG care ne-ar da informaţii absolut concrete şi de o importanţă majoră pentru reţelele de termoficare. Discuţiile despre trendul zile în materie de energie: decarbonarea este de bază. Noi vorbim în continuare despre soluţii ale problemelor de bază ale oamenilor, iar rolul nostru nu e să venim să spunem că apa caldă va veni a doua zi cum aţi mai auzit, ci am putea aveam rolul de a spune că prin eficienţa noastră şi prin dialog constructiv vom putea oferi oamenilor o adminsitraţie care aduce căldură în sufletele lor”, a mai spus candidatul PNL - PSD.

Cătălin Cîrstoiu a mai spus că în privinaţ termoficării, Bucureştiul anului 2024 „este exact în aceea şi situaţie ca acum 10 ani”, cu rchipamente şi reţele vechi în proporţie de 90%.

„Din punct de vedere financiar vorbim despre o datorie a Termoenergetica faţă de Elcen care este de aproape 1 miliard, sunt sumele restante plus penalităţi. Vorbim despre avarii frecvente, mulţi dintre oameni ajung acasă, constată că nu au apă caldă, nu au apă rece, nu au căldură, au un copil mic şi nu au cu ce să îl spele, vorbim de întreruperi neanunţate, fără predictibilitate în ceea ce priveşte alimentarea cu apă caldă, vorbim de un consum crescut de gaze naturale, despre un preţ de 1000 de lei al gigacaloriei, cu subvenţie de 65%. Vă dau exemplu Oradea, un oraş care a ştiut să îşi găseascăc soluţii: preţul gigacaloriei este 350 de lei, faţă de 1000, cu subvenţii de 15%, faţă de subvenţii de 65% Sunt 4000 de conducte în subteran, 1000 de kilometri în conducte principale şi 3000 în conducte secundare, ritmul de schimbare de 100 de km în 4 ani ne aduce la 40 de ani de acum înainte în a schimba conducte, lucru absolut necesar, dar nu în ritmul acesta”, a mai spus Cîrstoiu.

Potrivit medicului candidat, consumul în Bucureşti este mai mare decât producţia de energie. Din cele 858.000 de locuinţe existente în Bucureşti, 560.000 sunt branşate la sistemul centralizat de termie. 17% încă folosesc încălziri individuale: gaze, lemne sau alte materiale combustibile, restul fiind bazate pe centrale de locuinţă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cîrstoiu,
apă caldă,
nicuşor dan

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.