Cioloş: Am intenţia să deschid Guvernul spre societate, voi lucra îndeaproape cu Parlamentul. Premierul desemnat are la dispoziţie 10 zile pentru a veni în faţa parlamentarilor cu lista şi programul Executivului

Autor: Adelina Dragomir Postat la 10 noiembrie 2015 236 afişări

Dacian Cioloş a declarat că intenţionează să deschidă administraţia guvernamentală spre societate şi să lucreze îndeaproape cu grupurile politice din Parlament pentru "a progresa împreună" pe proiectele ce vor fi propuse, el precizând că în perioada următoare se va concentra pe formarea echipei.

Dacian Cioloş a declarat că intenţionează să deschidă administraţia guvernamentală spre societate şi să lucreze îndeaproape cu grupurile politice din Parlament pentru "a progresa împreună" pe proiectele ce vor fi propuse, el precizând că în perioada următoare se va concentra pe formarea echipei.

"Sunt conştient de faptul că trecem printr-o perioadă, cred eu, cheie pentru societatea românească, o perioadă în care societatea a ajuns la un grad de maturitate care necesită o prezenţă publică a Guvernului, în aşa fel încât să asigure puntea de legătură între diferite instituţii ale statului şi aş spune, mai precis, între politic şi societate. Şi sunt conştient de faptul că acest lucru se aşteaptă de la viitorul Guvern, să fie în măsură să aibă urechea aplecată la cei care au idei, nu doar pentru a ridica problemele cu care ne confruntăm, dar şi pentru a identifica soluţiile pentru a merge mai departe şi, în acelaşi timp, să aibă acest Guvern înţelepciunea şi maturitatea să poată să lucreze cu Parlamentul, cu cei care sunt în măsură să ia deciziile care să ne permită să progresăm", a spus Dacian Cioloş, la Palatul Cotroceni, după ce preşedintele Klaus Iohannis a făcut anunţul privind desemnarea sa pentru funcţia de prim-ministru.

Potrivit lui Cioloş, acest mod de lucru "ne va dovedi maturitate şi ne va permite să schimbăm ceea ce este de schimbat în societate".

"Sunt conştient totodată că un an de zile este o perioadă lungă, dar în acelaşi timp scurtă. Este o perioadă lungă în sensul că n-o să ne putem limita doar la anumite acţiuni şi la anumite decizii strict administrative, pe de altă parte este o perioadă prea scurtă pentru a declanşa şi pentru a finaliza reformele pe care foarte mulţi din societate le aşteaptă", a continuat el.

Dacian Cioloş a adăugat că are intenţia să deschidă guvernul spre societate şi că va lucra îndeaproape cu Parlamentul.

"Am intenţia însă să deschid Guvernul şi administraţia guvernamentală spre societate, să ascultăm şi să pregătim decizii împreună şi, totodată, în măsura în care Parlamentul va decide să dea mandat acestui Guvern, voi lucra îndeaproape cu Parlamentul, cu grupurile politice din Parlament, chiar dacă vorbim de un guvern de tehnocraţi, pentru a progresa împreună pe proiectele pe care o să le propunem", a menţionat el.

Dacian Cioloş a precizat că în perioada următoare îşi va concentra "atenţia şi energia" pentru a-şi forma echipa cu care va merge în faţa Parlamentului.

"Imediat ce această echipă va fi formată şi vom avea, sper eu, susţinerea majoritară în Parlament, o să putem discuta mai în detaliu legat de proiectele pe care le avem. Oricum, pentru mine lucrul în echipă este esenţial şi, de aceea, înainte de a comunica prea mult legat de intenţiile pe care le am în această calitate în care am fost desemnat, vreau să-mi concentrez energia spre a-mi structura echipa, atât din punct de vedere al celor pe care o să-i invit să facă parte din Guvern, cât şi al conceptului de program de guvernare", a mai spus Cioloş.

Dacian Cioloş are la dispoziţie 10 zile pentru a veni în Parlament cu lista şi programul Guvernului

Conform prevederilor constituţionale, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Astfel, pentru a fi învestit, noul Guvern are nevoie de voturile favorabile a 274 de parlamentari, în total fiind 547 de senatori şi deputaţi.

În actuala configuraţie a Parlamentului, PSD are 197 de senatori şi deputaţi, PNL - 176, UNPR - 64, ALDE - 37, UDMR - 25, PND - 12, grupul minorităţilor naţionale - 17, alţi 14 deputaţi şi 5 senatori fiind neafiliaţi.

"După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură", mai stipulează Constituţia.

În cazul unui vot favorabil în Parlament, primul-ministru, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa preşedintelui României, jurământul de credinţă.

Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului.

Fostul comisar european pentru Agricultură Dacian Cioloş a fost desemnat, marţi, de către preşedintele Klaus Iohannis, pentru funcţia de premier, Iohannis precizând că soluţia agreată cu partidele politice, cu foarte mici excepţii, este cea a unui guvern de tehnocraţi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CIOLOŞ,
PREMIER DESEMNAT,
/actualitate/ciolos-intentia-deschid-guvernul-spre-societate-lucra-indeaproape-parlamentul-premierul-desemnat-dispozitie-10-zile-veni-fata-parlamentarilor-lista-programul-executivului-14881470
14881470
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.