A doua rundă de consultări la Cotroceni: PNL se declară deschis la orice variantă, PSD va veni cu un nume de premier

Autor: Cătălina Mănoiu Postat la 09 noiembrie 2015 56 afişări

Purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuţ Stroe, a declarat, luni, că PNL crede în continuare în soluţia alegerilor anticipare, însă la consultările de la Cotroceni nu va exclude nici varianta guvernului tehnocrat. Pe de altă parte, preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat că va propune preşedintelui Klaus Iohannis desemnarea unui premier care să corespundă "tuturor rigorilor".

A doua rundă de consultări la Cotroceni: PNL se declară deschis la orice variantă, PSD va veni cu un nume de premier

Dragnea: Îi vom face preşedintelui o propunere de premier care să corespundă rigorilor

Preşedintele PSD Liviu Dagnea a declarat luni că, la consultările de la Palatul Cotroceni, va propune preşedintelui Klaus Iohannis desemnarea unui premier care să corespundă "tuturor rigorilor".

"În seara asta o să îi facem preşedintelui o propunere de prim-ministru", a declarat preşedintele PSD Liviu Dragnea.

Întrebat dacă este un premier membru al PSD, Liviu Dragnea s-a eschivat, afirmând că persoana care va fi propusă de PSD răspunde la toate rigorile necesare continuării măsurilor economice care au avut succes.

„Este un prim-ministru care răspunde la toate rigorile necesare pentru ca măsurile economice, programele economice, care au făcut ca România să aibă o creştere economică substanţială, durabilă şi constantă şi care garantează că aceste lucruri vor continua”, a răspuns Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD a reamintit că, la prima rundă de consultări, PSD i-a propus lui Klaus Iohannis ca mai întâi să stabilească un pachet de priorităţi care să fie asumate de noul Guverm şi abia, ulterior, să discute despre persoana poate duce la îndeplinire pachetul de măsuri agreat.

Delegaţia PSD este prima care va intra la cea de-a doua rundă de negocieri ale preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare. Discuţiile ar urma să înceapă la ora 18.00.

La prima rundă de consultări care a avut loc joi şi vineri niciun partid nu a avansat o propunere de premier.

PNL nu exclude un guvern de tehnocraţi, deşi susţine în continuare anticipatele

"PNL crede în continuare în soluţia alegerilor anticipate, însă mandatul cu care se va merge la consultările cu preşedintele României nu va exclude nicio variantă de guvernare viitoare, a unei viitoare guvernări tehnocrate", a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuţ Stroe.

Potrivit putătorului de cuvânt al PNL, cea mai importantă condiţie pentru susţinerea unui Guvern tehnocrat este depolitizarea totală a administraţiei.

„În termeni reali, asta înseamnă îndepărtarea PSD şi a partenerilor săi de la toate nivelurile instituţionale din această ţară”, a explicat deputatul PNL, afirmând că în caz contrar există riscul schimbării unui guvern, dar păstrării unui sistem.

Ionut Stroe a susţinut că dacă vor fi schimbaţi doar miniştrii eşalonul 2,3 şi 4 va rămâne în continuare politizat. Astfel, secretari de stat, şefi de agenţii, prefecţi , directori de instituţii deconcentrate, vor trebui să fie schimbaţi de către noul guvern.

„Un guvern tehnocrat trebuie să îşi asume acest lucru şi să înlăture politicul”, a mai spus el.

PNL mai susţine că noul Guvern trebuie să aibă o agendă care să corespundă cu solicitările formulate de societatea civilă, respectiv schimbarea comportamentului politic, înlăturarea flagelului corupţiei şi asumarea transparentă a obligaţiilor pe care statul le are în raport cu cetăţenii.

Cât priveşte revendicările manifestanţilor din Piaţa Universităţii, Ionut Stroe a afirmat că PNL va propune Parlamentului respingerea OUG nr. 55, prin care s-a legiferat traseismul politic, punerea în practică a deciziei CCR privind încetarea tururor mandatelor consilierilor locali care au migrat de la un partid la altul, precizând că, în privinţa primarilor, decizia CCR face referire la o eventuală revenire a primarilor în partidul de la care au migrat.

PNL mai susţine, de asemenea, votul deschis al Camerei Deputaţilor şi a Senatului asupra solicitărilor venite din partea Justiţiei privind ridicarea imunităţii, dar şi modificarea legii electorale pentru a permite alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IONUT STROE,
CONSULTĂRI CTROCENI,
PNL
/actualitate/a-doua-runda-de-consultari-la-cotroceni-pnl-se-declara-deschis-la-orice-varianta-psd-va-veni-cu-un-nume-de-premier-14879996
14879996
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.