Cioloş, despre ajutorul acordat fermierilor români: Nu se mai modifică

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 29 martie 2023 68 afişări

„Ajutorul deja decis, mult mai mic decât ce primesc Polonia şi Bulgaria, nu se mai modifică. Comisia a început să lucreze la un al doilea pachet de ajutor”, afirmă Dacian Cioloş, după o discuţie cu Janusz Wojciechowski, comisarul pentru Agricultură despre ajutorul acordat fermierilor români.

Cioloş, despre ajutorul acordat fermierilor români: Nu se mai modifică

„Am discutat aseară (marţi seară - n.r.) cu comisarul european pentru Agricultură şi dezvoltare rurală Janusz Wojciechowski despre problema despăgubirilor ridicole primite de fermierii români afectaţi de importurile de cereale din Ucraina. Pe scurt, am câteva concluzii, care sper să îi ajute şi pe guvernanţi măcar de azi înainte: Ajutorul deja decis, de 10 milioane de euro pentru fermierii români, mult mai mic decât ce primesc Polonia şi Bulgaria, nu se mai modifică. Din păcate, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a acţionat prea târziu şi prea neconvingător, abia după ce eu şi alţi europarlamentari am atras atenţia asupra acestei probleme”, transmite europarlamentarul Dacian Cioloş.

El adaugă că, în urma reacţiilor publice şi a intervenţiei preşedintelui Iohannis la Consiliul European, Comisia Europeană a început să lucreze la un al doilea pachet de ajutor pentru compensarea pierderilor suferite de fermierii din cinci state membre, inclusiv România, care va fi disponibil în următoarele săptămâni.

„Am insistat, pe de o parte, ca metodologia de calcul să fie modificată, cu mai mult focus pe nivelul importurilor de cereale din Ucraina, astfel încât aceste despăgubiri să se bazeze pe o estimare corectă a situaţiei reale din fiecare stat membru. Dacă acest element este luat în calcul, compensaţiile pentru fermierii români ar trebui să fie semnificativ mai importante. Având în vedere cele discutate cu comisarul Wojciechowski, le atrag atenţia premierului Ciucă şi preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, lideri ai coaliţiei de guvernare, să găsească rapid o soluţie prin care negocierile pentru următorul pachet de sprijin să nu mai fie conduse de ministrul Petre Daea, astfel încât interesele fermierilor români să fie eficient şi corect reprezentate" explică Dacian Cioloş, fost comisar european pentru agricultură”, încheie Cioloş.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cioloş,
ajutor,
fermieri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.