Cine sunt corifeii dreptei

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 02 septembrie 2012 31 afişări

Cearta dintre Mihail Neamţu şi Elena Udrea ("regina telegondolelor" contra "oameni care nu au demonstrat încă nimic") a fost cât pe ce să eclipseze lansarea manifestului politic al alianţei forţelor de centru-dreapta.

Definitivarea listelor electorale ar putea împiedica alte astfel de certuri, dar nu şi concurenţa reală între liderii alianţei, îndeosebi între Vasile Blaga, Mihail Neamţu şi Mihai-Răzvan Ungureanu, deşi MRU este cel mai bine cotat dintre ei în sondaje şi e puţin probabil să fie surclasat. În plus, după cum a dovedit-o reacţia europarlamentarului PDL Cristian Preda, care a spus că politicienii care pleacă din PDL spre a se înscrie în ICCD (primele cazuri: Dănuţ Liga şi Ştefan Pirpiliu) nu vor fi acceptaţi să candideze la alegeri, planul mai vechi de consolidare a ICCD prin migrarea sub aripa lui Ungureanu a celor mai puţin corupţi din PDL va întâmpina dificultăţi.

Conform unui sondaj din iunie realizat de CSOP, Mihai-Răzvan Ungureanu era cotat cu 18% în clasamentul încrederii alegătorilor, în timp ce Vasile Blaga avea 14%. Aceeaşi diferenţă de patru puncte a fost invocată şi în ultima săptămână de către Vasile Blaga, care a spus că ea ar rezulta din sondajele interne ale PDL, deşi liderul democrat nu a precizat şi care anume sunt procentele. Referitor la partide, un sondaj CSOP din perioada 10-13 august arăta că USL ar obţine la alegeri 50% din voturi, PDL cca 20-22%, PPDD cca 12-13%, UDMR - 5%, PRM - 4%, ICCD - 3%, Noua Republică - 2%.

Alianţa, deocamdată fără nume, este formată din PDL sub conducerea lui Vasile Blaga, Iniţiativa Civică de Centru-Dreapta a lui MRU, Noua Republică a lui Mihail Neamţu, PNŢCD aripa Aurelian Pavelescu şi Fundaţia Creştin-Democrată a lui Teodor Baconschi şi Adrian Papahagi, cărora ar urma să li se alăture Forţa Civică a lui Adrian Iuraşcu (pe listele căreia ar putea candida MRU) şi poate mişcarea agricultorilor iniţiată de Stelian Fuia.

Copreşedinţii alianţei sunt Vasile Blaga, Mihai-Răzvan Ungureanu, Mihail Neamţu şi Aurelian Pavelescu. Manifestul semnat de cele cinci fomaţiuni se intitulează "Români, sus inima! România are viitor" şi este primul pas al alianţei electorale de centru-dreapta care va participa la alegerile parlamentare din 2 decembrie. Textul manifestului:

"Domnia legii şi democraţia nu sunt niciodată definitiv câştigate.

La mai bine de două decenii de la prăbuşirea comunismului în România, forţele trecutului s-au coalizat împotriva statului de drept şi a justiţiei.

La peste jumătate de deceniu de la integrarea României în NATO şi Uniunea Europeană, forţele trecutului ridică glasul, provocator şi iresponsabil, împotriva partenerilor noştri europeni şi americani.

Destinul naţional şi euro-atlantic al României este pus sub semnul întrebării.

Niciodată, de la mineriade până azi, ţara nu a avut o mai proastă imagine externă.

Incapabilă să gestioneze criza economică, puterea de stânga a generat în plus o criză politică şi instituţională.

În loc de "revoluţia bunului simţ" pe care o promitea, coaliţia socialist-liberală a declanşat contrarevoluţia bunului plac.

USL a subminat statul de drept, a schimbat regulile jocului democratic şi a şubrezit instituţiile statului.

Lipsită de program şi viziune, stânga practică exclusiv discursul urii şi propaganda minciunii.

Criza politică şi criza instituţională îşi au rădăcinile într-o profundă criză morală.

Binele comun este sacrificat pentru interese personale.

Oameni străini de interesul naţional, speriaţi de justiţie, dependenţi de imunităţi au recurs la sprijinul unor veritabile grupuri infracţionale, cum au recunoscut chiar unii dintre ei.

Forţele politice şi civice pe care le reprezentăm se unesc pentru a oferi o alternativă coerentă împotriva acestor ameninţări.

Am ascultat glasul societăţii, am înţeles nemulţumirile şi năzuinţele cetăţenilor români, am luat notă de exigenţele partenerilor noştri occidentali, şi suntem gata să ne asumăm imperativul acestui moment istoric.

Propunem societăţii româneşti o platformă politică articulată în jurul valorilor de centru-dreapta.

Vom coagula energiile reformatoare, vom reclădi încrederea în domnia legii şi în democraţie, vom reda speranţa în viitorul României europene.

Suntem animaţi de orientările doctrinare ale dreptei populare europene, în pluralitatea sa de opţiuni creştin-democrate, conservatoare şi liberale.

În centrul platformei se află o alianţă electorală între partide.

Aceasta este sprijinită de organizaţii neguvernamentale menite să capteze suflul civic de centru-dreapta existent la toate nivelurile societăţii româneşti.

Scopul nostru imediat este câştigarea alegerilor parlamentare.

Pe termen mediu şi lung misiunea dreptei unite este consolidarea statului de drept, justiţie pentru toţi şi prosperitate pentru fiecare.

Ştim că nu putem consolida statul fără a reforma clasa politică.

Am convenit să adoptăm un cod etic şi de integritate comun, pentru un parlament curat.

Vom selecta candidaţii la alegerile parlamentare pe criterii de merit şi integritate.

Vom elabora un program de guvernare comun.

Propunem concetăţenilor noştri un proiect naţional şi social bazat pe un nou pact politic.

Vom continua lupta împotriva corupţiei, oricâte costuri politice ar avea, inclusiv în propriile noastre rânduri.

Dorim un stat modern şi european, solidar, nu asistenţial, echitabil, nu egalitar; un stat suplu şi funcţional - nici minimal, dar nici omniprezent.

Sprijinim munca, iniţiativa, spiritul de întreprindere, pe care ne angajăm să le eliberăm de poveri birocratice şi fiscale excesive.

Ne adresăm tuturor cetăţenilor, şi cu precădere clasei de mijloc.

Dorim să refacem corpul naţiunii române, din care nu pot fi excluşi samavolnic milioanele de cetăţeni care trăiesc în afara graniţelor.

Credem într-o politică externă coerentă şi responsabilă, fără tensiuni artificiale în relaţiile cu vecinii, cu partenerii europeni şi euro-atlantici.

România are nevoie de o clasă politică europeană, de politicieni bine calificaţi profesional şi decenţi în comportament.

Politicienii trebuie să slujească binele comun, să se rupă o dată pentru totdeauna de interesele personale sau clientelare.

Clasa politică din România trebuie să se sprijine pe forţele vii ale societăţii, pe cei liberi şi puternici, pentru a clădi prosperitatea şi a face posibilă solidaritatea cu cei aflaţi în nevoi.

Facem apel la toţi oamenii vrednici care se recunosc în principiile de centru-dreapta să vină alături de noi şi să susţină această platformă.

Construcţia noastră rămâne deschisă pentru partide, organizaţii şi persoane care se recunosc în acest manifest.

România are suflet, România are destin naţional, România are viitor european!"

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cine-sunt-corifeii-dreptei-10008333
10008333
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.