Cine este miliardarul ce a renunţat complet la companie fondata de el. El a donat-o unei organizaţii caritabile care luptă cu schimbările climei

Autor: Petru Mazilu Postat la 15 septembrie 2022 83 afişări

Cine este miliardarul ce a renunţat complet la companie fondata de el. El a donat-o unei organizaţii caritabile care luptă cu schimbările climei

Şeful miliardar al retailerului de modă Patagonia a renunţat la companie. El a donat-o unei organizaţii caritabile care luptă cu schimbările climei, potrivit BBC.

Fondatorul miliardar al retailerului de modă Patagonia a anunţat că a donat compania sa unui fond de caritate. Yvon Chouinard a declarat că, în cadrul unei noi forme de proprietate, orice profit care nu va fi reinvestit în administrarea afacerii va fi direcţionat către combaterea schimbărilor climatice. Chouinard a mai afirmat că acest lucru se va ridica la aproximativ 100 de miliarde de dolari pe an.

Patagonia vinde îmbrăcăminte pentru drumeţii şi alte articole de îmbrăcăminte de exterior în peste 10 ţări. Fondată în 1973, veniturile sale estimate au fost de 1,5 miliarde de dolari în acest an, în timp ce averea netă a lui Chouinard este estimată la 1,2 miliarde de dolari.

„În ciuda imensităţii sale, resursele Pământului nu sunt infinite şi este clar că i-am depăşit limitele. În loc să extragem valoarea din natură şi să o transformăm în bogăţie, folosim bogăţia creată de Patagonia pentru a proteja sursa", a declarat antreprenorul cu privire la decizia sa de a renunţa la companie.

Firma californiană dona deja 1% din profiturile sale anuale activiştilor şi s-a angajat să adopte practici de protecţie a mediului. Dar, într-o scrisoare deschisă adresată clienţilor, omul de afaceri a anunţat că vrea să facă mai mult.

Iniţial, el s-a gândit să vândă Patagonia şi să doneze banii în scopuri caritabile sau să scoată compania la bursă. Totuşi, ambele opţiuni ar fi însemnat renunţarea la controlul asupra afacerii.

„Chiar şi companiile publice cu intenţii bune sunt supuse unei presiuni prea mari pentru a crea câştiguri pe termen scurt în detrimentul vitalităţii şi responsabilităţii pe termen lung", a explicat miliardarul.

În schimb, familia Chouinard, care a deţinut întotdeauna compania, a transferat-o către două entităţi. Patagonia Purpose Trust, condusă de familie, va deţine doar 2% din totalul acţiunilor acesteia, a precizat Chouinard.

Acesta va ghida acţiunile filantropice ale Holdfast Collective, o organizaţie caritabilă din SUA „dedicată luptei împotriva crizei de mediu", care deţine acum aproximativ 98% din companie.

„În fiecare an, banii pe care îi câştigăm după reinvestirea în afacere vor fi distribuiţi sub formă de dividende pentru a ajuta la combaterea crizei", a precizat Chouinard.

Yvon Chouinard nu este primul antreprenor care îşi donează averea. Anul trecut, patronul grupului Hut, care deţine o serie de mărci online de produse de înfrumuseţare şi nutriţie, a donat 100 de milioane de lire sterline unei fundaţii caritabile.

De asemenea, fondatorul Microsoft, Bill Gates, a promis în acest an că va „dispărea" de pe lista bogaţilor lumii. El a făcut o donaţie de 20 de miliarde de dolari către fondul său filantropic. Patronul din domeniul tehnologiei, care se estimează că are o avere de 118 miliarde de dolari, s-a angajat să îşi doneze averea în scopuri caritabile încă din 2010, dar valoarea sa netă s-a dublat de atunci.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sua,
patagonia,
donaţie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.