Cinci medalii, din care una de aur, pentru elevii români la Olimpiada Internaţională de Astronomie

Autor: Raul Peterlin Postat la 13 noiembrie 2023 18 afişări

Elevii români au obţinut o medalie de aur, două de argint şi două de bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie, ediţia 27, care se desfăşoară la Beijing, a anunţat, luni, Ministerul Educaţiei.

Cinci medalii, din care una de aur, pentru elevii români la Olimpiada Internaţională de Astronomie

Echipa României care a participat la Olimpiada Internaţională de Astronomie de la Beijing a fost formată din cinci elevi, trei juniori şi doi seniori, respectiv un elev invitat special, medaliat cu aur la ediţia anterioară.

Medalia de aur şi premiul special pentru cel mai bun concurent la proba teoretică au fost câştigate de Dragomir Andrei-Darius de Liceul Teoretic Internaţional de Informatică, Bucureşti, elev în clasa a XII-a, el fiind învingător absolut.

Cele două medalii de argint le-au fost înmânate elevilor Mendelsohn Mendel Emanuel de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică, Bucureşti, clasa a XI-a şi Ciocârlan David, de la acelaşi liceu, tot în lasa a XI-a.

Medaliile de bronz au ajuns la Bichir Teodor de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică, Bucureşti, clasa a X-a şi Paşca Nectarie de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” Cluj-Napoca, tot din clasa a X-a.

Echipa României a fost coordonată de către Petru Crăciun, inspector şcolar general adjunct al ISJ Suceava, Elisabeta Ana Naghi, inspector în cadrul Ministerului Educaţiei, ambii membri ai juriului olimpiadei.

În cadrul olimpiadei s-au desfăşurat trei probe: o probă teoretică de 4 ore, care a presupus rezolvarea a 5 până la 7 probleme de astronomie, în funcţie de categoria la care s-a participat, juniori sau seniori; o probă practică de observare a cerului noaptea, pe hartă mută şi cu ajutorul telescopului, cu o durată de 30 de minute, respectiv 20 de minute de participant şi o altă probă practică de analiză de date, care a presupus interpretarea de date din observaţii realizate pentru meteoriţi, asteroizi şi stele, respectiv construcţii de grafice pe baza datelor tabelare în diverse coordonate, cerinţele fiind cuprinse în câte 2 probleme lungi pentru fiecare categorie, juniori sau seniori.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
olimpiada astronomie,
medalii,
aur

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.