Cifra de afaceri a IMM-urilor a ajuns aproape la acelaşi nivel cu anul trecut

Autor: Vasile Magradean Postat la 15 iulie 2020 48 afişări

Cifra de afaceri a IMM-urilor a ajuns aproape la acelaşi nivel cu anul trecut

Cifra de afaceri a IMM-urilor a ajuns aproape la acelaşi nivel cu anul trecut, evoluţia lunară fiind pozitivă, relevă datele Barometrului SmartBill.

Potrivit Barometrului SmartBill, care monitorizează peste 20.000 de IMM-uri din toată ţara, mediul de afaceri din România a înregistrat în iunie cea mai bună lună de la relaxarea restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus.

Dacă în luna mai, IMM-urile din România erau la -14,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019, la finalul primei luni de vară cifra de afaceri a urcat până la o diferenţă de doar 0,6%.

Evoluţia lunară este, de asemenea, pozitivă, astfel că, faţă de luna mai 2020, avansul este de 7,9%.

Radu Hasan, co-fondator şi CEO SmartBill, declară că progresul înregistrat arată că IMM-urile au puterea şi know-how-ul de a se repune pe picioare.

„Luna iunie a marcat cea mai puternică revenire de la momentul primelor relaxări, de peste 14 puncte procentuale YOY. Cu siguranţă vor trece pe plus în luna iulie, mai ales dacă ne uităm la semnalele pe care le primim din evoluţia lunară, unde IMM-urile au recuperat deja peste 30% în ultimele 2 luni”, spune Hasan.

Sectorul care a înregistrat cea mai mare creştere în luna iunie rămâne cel al spectacolelor, evenimentelor culturale şi recreaţionale, +62% faţă de luna mai.

Limitările impuse, însă, de pandemie fac ca, la nivel anual, diferenţa faţă de iunie 2019 să fie cea mai mare dintre toate industriile: -76%.

Intrarea în sezonul de vară şi-a lăsat amprenta şi în evoluţia sectorului de HoReCa, al doilea ca nivel de creştere în luna iunie, cu +61%.

„Totuşi, restricţiile ce încă marchează această industrie, precum şi reticenţa românilor de a mai călători la fel de mult, fac ca sectorul să fie tot pe loc secund în comparaţia cu iunie 2019, cu -42%”, au arătat reprezentanţii SmartBill.

Radu Hasan consideră că cifrele înregistrate de Barometru indică şi faptul că va mai trece, totuşi, timp până când toate industriile se vor calibra şi se va ajunge la o creştere pe toate palierele.

„În sectorul informaţiilor şi comunicaţiilor observăm că evoluţia este negativă pe ambele comparaţii, -3% faţă de luna mai 2020 şi -7% faţă de iunie 2019. O situaţie asemănătoare este întâlnită şi în cazul IMM-urilor din agricultură, ce au o perioadă dificilă, cu -17% faţă de luna mai”, a precizat Radu Hasan.

În ceea ce priveşte impactul geografic, Centrul şi Sud-Vestul României sunt regiunile cu cel mai important avans în luna iunie, cu +14% şi, respectiv, +11%.

Pe locul trei se situează regiunea Bucureşti-Ilfov, cu +10%.

Barometrul SmartBill este primul instrument de măsurare în timp real a evoluţiei IMM-urilor din România.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
imm,
afaceri,
iunie

Citeşte pe MonitorulApararii.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.