Chinezii au început să-i ridice pe miliardarii pro-democraţie: Mogulul din media asiatică, Jimmy Lay, a fost arestat pe fondul încălcării noi legi a securităţii naţionale introduse de Beijing

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 10 august 2020 121 afişări

Chinezii au început să-i ridice pe miliardarii pro-democraţie: Mogulul din media asiatică, Jimmy Lay, a fost arestat pe fondul încălcării noi legi a securităţii naţionale introduse de Beijing

Jimmy Lay, unul dintre cele mai emblematice figuri pro-democratice din Hong Kong, a fost arestat, iar ziarul acestuia se află sub ancheta autorităţilor chineze. Această măsură a fost luată pe fondul noilor legi privind securitatea naţională, care au fost introduse de conducerea de la Beijing, scrie The Guardian.

Măsurile luate împotriva Apple Daily, cel mai mare ziar pro-democratic din Hong Kong, dar şi împotriva lui Jimmy Lay şi al mai multor directori, au fost imediat condamnate de mai mulţi activişti şi jurnalişti care consideră că ziua de luni este ziua în care „libertatea presei a murit în mod oficial.”

Jimmy Lay, în vârstă de 71 de ani, dar şi mai mulţi directori, împreună cu membri ai familiilor au fost arestaţi luni dimineaţa pe fondul acuzaţiei de „colaborare cu forţele străine” şi „conspirare în scopul realizării de fraude”.

„Operaţiunile poliţiei sunt încă în desfăşurare şi nu se exclude posibilitatea aparţiei unui nou val de arestări”, au declarat reprezentaţii forţelor de ordine.

Arestarea mogulului din media nu a fost un eveniment neaşteptat, însă aceasta a intensificat tensiunile existente în interiorul Hong Kongului, care au fost provocate de noua lege a securităţii naţionale intorduse de Beijing.

Un ziar aservit Partidului Comunist Chinez l-a etichetat pe Jimmy Lay drept un „trădător modern”, sugerând totodată că acesta nu va putea fi eliberat pe cauţiune şi că se va confrunta cu o „pedeapsă grea”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
arestare,
chinezi,
introducere,
legi,
mediere,
democratie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.