China îşi pierde strălucirea pentru companii ca IBM şi Nike din cauza condiţiilor economice dificile

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 29 octombrie 2013 119 afişări

Companii precum IBM, Nike sau Starbucks se confruntă cu noi obstacole în China, în condiţiile în care oficialii Partidului Comunist se contrazic în privinţa direcţiei şi profunzimii reformelor economice, relatează Bloomberg.

China îşi pierde strălucirea pentru companii ca IBM şi Nike din cauza condiţiilor economice dificile

Presa chineză de stat a acuzat săptămâna trecută Starbucks că practică preţuri prea mari la cafea, iar Samsung Electronics a fost criticată pentru funcţionarea defectuoasă a smartphone-urilor.

Veniturile IBM în China au scăzut cu 22% în trimestrul al treilea, contribuind la primul declin al vânzărilor diviziei grupului pentru pieţele cu dezvoltare rapidă.

"Mediul operaţional s-a înrăutăţit semnificativ în ultimul an, pentru companiile străine. În cei 16 ani de activitate în China, încrederea în rândul directorilor străini este printre cele mai scăzute", a declarat Shaun Rein, director general al China Market Research Group în Shanghai.

Directorii de companii americane reclamă în primul rând creşterea costurilor şi a birocraţiei din China, potrivit unui sondaj realizat de Consiliul de Afaceri SUA-China, din Washington.

Circa 70% din peste 100 de companii incluse în studiu anticipează stagnarea sau scăderea marjelor de profit. Numai 39% dintre aceste companii sunt optimiste în legătură cu perspectivele în China, în următorii cinci ani. În 2011, 58% dintre cei intervievaţi s-au declarat optimişti.

De la deschiderea economiei chineze pentru investiţii străine, în anii ’70, China a fost un motor de creştere care a generat multinaţionalelor venituri de ordinul miliardelor de dolari. Mediul de afaceri din această ţară s-a îmbunătăţit după aderarea Chinei la Organizaţia Mondială a Comerţului, în 2001.

Recent însă, creşterea costurilor cu forţa de muncă a determinat unele companii să îşi transfere fabricile în alte ţări. În prezent, încetinirea creşterii economice îi determină pe guvernanţii chinezi facă eforturi să accelereze tranziţia de la o creştere susţinută de exporturi la una generată de consumul intern.

Pentru deceniul actual, China a redus estimările de creştere economică la un ritm mediu de 7%, faţă de 10,5% în deceniul anterior. Chiar şi menţinerea ritmului de 7% va fi dificilă. Liderii chinezi încearcă să combată o bulă speculativă imobiliară, în timp ce creşterea creditării în ultimii cinci ani a adus gradul de îndatorare aproape de nivelul înregistrat în Japonia şi alte ţări asiatice înaintea unor crize de amploare.

"Actualul model economic rămâne fără carburant. Dacă nu se vor reforma nu vor putea să crească în continuare", a declarat James McGregor, preşedinte pentru China la firma de consultanţă APCO Worldwide.

Încetinirea creşterii economice a Chinei a afectat vânzările Coca-Cola în primul semestru, iar vânzările Nike şi Yum! au fost influenţate negativ de intensificarea concurenţei, în trimestrul al treilea.

Vânzările McDonalds în China, în termeni comparabili, au scăzut cu 3,2% în trimestrul al treilea, acesta fiind al patrulea declin consecutiv.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CHINA,
COMPANII STRĂINE,
/actualitate/china-isi-pierde-stralucirea-pentru-companii-ca-ibm-si-nike-din-cauza-conditiilor-economice-dificile-11581990
11581990
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.