China, interesată de un rol mai mare în relaţiile economice în Asia-Pacific, după ieşirea SUA din TTP

Postat la 23 noiembrie 2016 195 afişări

China, interesată de un rol mai mare în relaţiile economice în Asia-Pacific, după ieşirea SUA din TTP

China intenţionează să asume un rol mai mare în integrarea economică în regiunea Asia-Pacific, a anunţat Ministerul chinez de Externe, decizia semnalând că Beijingul ar putea profita de renunţarea de către Administraţia Donald Trump la Tratatul comercial transpacific (TTP).

Preşedintele-ales al SUA, Donald Trump, a anunţat luni că va retrage Statele Unite din Acordul de parteneriat transpacific (TTP), un tratat negociat ani întregi de Administraţia Barack Obama cu state din Asia de Sud-Est.

Imediat după acest anunţ, China, care nu era cooptată în Acordul de parteneriat transpacific (TTP), a anunţat că "va juca un rol" în promovarea integrării economice în zona Asia-Pacific.

"China va avea propriul rol; avem o atitudine deschisă faţă de orice aranjament în materie de comerţ liber regional", a explicat Geng Shuang, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, citat de site-ul agenţiei Reuters.

Geng Shuang a subliniat că toate părţile trebuie să aibă propria influenţă în zona Asia-Pacific, evitându-se ca agenda să fie fixată de o singură ţară. "Problemele nu trebuie politizate. Acest lucru înseamnă că nicio ţară nu trebuie să interpreteze acordurile de liber-schimb din perspective geopolitice", a insistat oficialul chinez.

Tratatul de parteneriat transpacific (TTP) a fost semnat de Brunei, Chile, Noua Zeelandă, Singapore, Australia, Canada, Japonia, Malaysia, Mexic, Peru, Statele Unite şi Vietnam. Pentru a intra în vigoare, acordul comercial trebuie ratificat. Donald Trump, viitorul preşedinte al SUA, a semnalat retragerea din acest acord.

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe prosport.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.