China: Exerciţiile care înconjoară Taiwanul testează capacitatea armatei de a prelua puterea

Autor: Mediafax Postat la 24 mai 2024 37 afişări

China: Exerciţiile care înconjoară Taiwanul testează capacitatea armatei de a prelua puterea

Beijingul spune că exerciţiile în curs de desfăşurare care înconjoară Taiwanul testează capacitatea armatei de a prelua puterea asupra insulei autoguvernate, la câteva zile după ce noul său preşedinte a depus jurământul.

Armata chineză a dat startul „jocurilor de război” joi dimineaţă, înconjurând Taiwanul cu nave şi avioane militare.

Exerciţiile, denumite „Joint Sword-2024A", au loc după ce Lai Ching-te a preluat săptămâna aceasta funcţia de preşedinte al Taiwanului şi a ţinut un discurs de inaugurare pe care China l-a denunţat ca fiind o „recunoaştere a independenţei", notează AFP.

Exerciţiile fac parte dintr-o campanie de intimidare din ce în ce mai intensă a Chinei, care a efectuat o serie de exerciţii militare la scară largă în jurul Taiwanului în ultimii ani.

Exerciţiile de două zile testează „capacitatea de preluare în comun a puterii şi controlul unor teritorii cheie", a declarat Li Xi, purtător de cuvânt al Comandamentului Teatrului de Est al armatei chineze.

Naţiunile Unite au cerut tuturor părţilor să evite escaladarea, în timp ce Statele Unite - cel mai puternic aliat şi susţinător militar al Taiwanului - au îndemnat „ferm" China să acţioneze cu reţinere.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
china,
taiwan,
exercitii,
armata

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.