China denunţă "denigrările" Grupului G7, după critici privind activităţi militare şi abuzuri

Autor: Mihai Draghici Postat la 18 aprilie 2023 26 afişări

China denunţă "denigrările" Grupului G7, după critici privind activităţi militare şi abuzuri

Administraţia de la Beijing a denunţat, marţi, "denigrările" Grupului G7, după ce miniştrii de Externe din naţiunile puternic industrializate au criticat activităţile militare chineze din Marea Chinei de Sud şi presupusele acţiuni de reprimare din provinciile Xinjiang şi Tibet.

"Reuniunea miniştilor de Externe din Grupul G7 a denaturat situaţia din China şi faptele obiective, reprezentând o ingerinţă în afacerile Chinei şi fiind denigrări cu intenţii rele. Comunicatul Grupului G7 este plin de aroganţă, de prejudecăţi şi de intenţii sinistre în sensul contracarării şi izolării Chinei", a declarat marţi Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, citat de publicaţia Der Spiegel.

Miniştrii de Externe din Grupul G7 au criticat, cu ocazia unei reuniuni desfăşurate în oraşul japonez Karuizawa, activităţile militare chineze în apropierea Taiwanului şi presupuse acţiuni de reprimare a grupurilor etnice din provinciile Xinjiang şi Tibet. "Nu există nicio bază legală pentru intensificarea aspiraţiilor teritoriale chineze în Marea Chinei de Sud şi condamnăm activităţile militare chineze în regiune", a transmis Grupul G7.

Miniştrii de Externe din Grupul G7 au îndemnat China să respecte statutul Taiwanului şi să evite escaladarea tensiunilor cu Administraţia separatistă de la Taipei. Grupul G7 a evidenţiat "importanţa continuării dialogului", îndemnând însă Beijingul să acţioneze "ca membru responsabil al comunităţii internaţionale", a declarat Yoshimasa Hayashi, ministrul de Externe din Japonia, ţară care exercită Preşedinţia Grupului G7.

Annalena Baerbock, ministrul de Externe al Germaniei, a acuzat China că ar încerca să modifice ordinea internaţională bazată pe reguli, argumentând că Uniunea Europeană nu trebuie să asiste pasiv la presiunile exercitate de Beijing asupra unor state asiatice. "Mulţi dintre partenerii noştri din Asia simt deja cum China încearcă să înlocuiască ordinea internaţională bazată pe reguli cu propriile reguli. China susţine că nu sunt reguli, deşi a ratificat tratate internaţionale. Europenii nu trebuie să se ascundă într-o cochilie", a afirmat Annalena Baerbock, potrivit site-ului Tagesschau.de.

Din Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) fac parte Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia şi Japonia.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
china,
g7,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.