China se cutremură: Piaţa de real-estate a intrat în criză şi odată cu ea şi sistemul bancar. Băncile chineze se pregătesc să încaseze pierderi de 350 de miliarde de dolari, iar coşmarul abia a început. Trilioane de dolari sunt în joc

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 02 august 2022 6439 afişări

China se cutremură: Piaţa de real-estate a intrat în criză şi odată cu ea şi sistemul bancar. Băncile chineze se pregătesc să încaseze pierderi de 350 de miliarde de dolari, iar coşmarul abia a început. Trilioane de dolari sunt în joc

Băncile chineze s-ar putea confrunta cu pierderi de 350 de miliarde de dolari, din cauza creditelor ipotecare contractate de milioane de chinezi, pe care criza din real-estateul local le-a transformat în bani care nu se vor întoarce niciodată înapoi la creditori, scrie Bloomberg.

Proiectele imobiliare din China au intrat într-un blocaj sever, care a redus puternic încrederea clienţilor şi au declanşat un boicot al creditelor ipotecare care a acaparat peste 90 de oraşe. Marea întrebare acum nu este dacă, ci cât de mult va fi afectat sistemul bancar chinez care gestionează peste 50 de trilioane de dolari.

Potrivit S&P, în cel mai pesimist scenariu China va încasa pierderi de 356 miliarde dolari, adică 6,4% din totalul creditelor ipotecare. Deutsche Bank vine cu o prognoză şi mai pesimistă şi avertizează că 7% din credite nu se vor mai întoarce în bănci. Până în prezent, boicotul a produs de 2,1 miliarde de yuani sau 310 milioane de dolari în credite nepeformante.

„Băncile au fost prinse la mijloc. Dacă nu îi ajută pe dezvoltatori să finalizeze proiectele, ar putea pierde mult mai mult. Dacă le întind o mână de ajutor, guvernul va fi fericit, dar asta ar însemna ca expunerea băncilor pe proiecte nerentabile ar creşte si mai mult”, a declarat Zhiw Chen, profesor de economie în cadrul University of Hong Kong Business School.

Beijingul a fost deja puternic lovit de încetinirea creşterii economice, problemele generate de COVID-19 şi şomajul record în rândul tinerilor, motiv pentru care stabilitatea financiară şi socială este prioritatea numărul unu a conducerii. În acest sens, guvernul a lansat mai multe măsuri printre care se numără crearea unui fond susţinut de banca centrală pentru a sprijini financiar dezvoltatorii şi acordarea unei amânări la plată a ratelor pentru cei care au contractat credite ipotecare.

Expunerea băncilor chineze pe sectorul imobiliar este mai mare decât în orice altă industrie. La finalul lunii martie, creditele ipotecare restante totalizau 5,7 trilioane de dolari, la care se adaugă alţi 1,9 trilioane de dolari, care vin sub forma de sprijin financiar pentru dezvoltatori.

Autorităţile caută să ţină sub control criza, motiv pentru care creditorii cu expunere ridicată vor fi examinaţi mult mai atent.

S&P a estimat că vânzările de locuinţe ar putea scădea cu 33% în acest an, pe fondul boictoului ipotecar, ceea ce ar lovi în portofelul dezvoltatorilor deja aflaţi în poziţia în care returnează cu greu banii către bănci. În acest scenariu, problema creditelor neperformante s-ar adânci şi mai puternic. Din 100 cei mai puternici dezvoltatori imobiliari ai Chinei, aproape un sfert nu mai pot plăti nimic către bancă sau au fost forţaţi să ceară prelungirea perioadei de plată.

Investiţiile imobiliare, care sunt motorul cererii pentru bunuri şi servicii, reprezentând 20% din PIB-ul Chinei a scăzut cu 9,4% în iulie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banci,
china,
chinezi,
miliarde,
criza,
pierderi,
incasari,
intrare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.