China cumpără Europa bucată cu bucată. Suma investită în bătrânul continent, în ultimii 10 ani, de cea mai mare putere economică din Asia

Postat la 23 aprilie 2018 200 afişări

China a cumpărat sau a investit în active europene cel puţin 318 miliarde de dolari în ultimii 10 ani, în România având loc 4 tranzacţii în valoare de 3,2 milioane de dolari, arată o analiză realizată de Bloomberg legat de prezenţa statului asiatic în Europa.

China cumpără Europa bucată cu bucată. Suma investită în bătrânul continent, în ultimii 10 ani, de cea mai mare putere economică din Asia

Cea mai mare tranzacţie din România a fost cea din 2016 prin care GM Investment a achiziţionat concesiunile petroliere şi gaze ale companiei Zeta Petroleum, pentru 2,9 milioane dolari. Zeta Petroleum a fost înfiinţată în 2005 în Marea Britanie şi se ocupa cu explorarea şi producţia de petrol şi gaze naturale în Europa de Est. Compania deţinea în România drepturi de concesiune asupra a trei perimetre de explorare şi exploatare, respectiv Bobocu (judeţul Buzău), Jimbolia (Timiş) şi Pădureni.

Volumul şi natura unora dintre investiţiile Chinei pe parcursul celor zece ani, de la infrastructura critică din estul şi sudul Europei până la companiile de înaltă tehnologie din vest, au ridicat un semnal de alarmă la nivelul Uniunii Europene.

Citeşte continuarea pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.