Cererea de gaze a Chinei este o îngrijorare mai mare pentru Europa decât întreruperea de furnizare de către Rusia

Autor: Daniel Belu Postat la 01 martie 2023 813 afişări

Cererea de gaze a Chinei este o îngrijorare mai mare pentru Europa decât întreruperea de furnizare de către Rusia

Aprovizionarea cu gaze a Europei ar putea fi afectată mai puternic de o creştere mai mare decât se aştepta a cererii chinezeşti în acest an decât de o oprire completă a fluxurilor ruseşti, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie, relatează bloomberg.

În timp ce cererea chineză este "marea necunoscută", un scenariu optimist ar putea duce la o creştere a importurilor de gaze naturale lichefiate ale acestei ţări cu până la 35% în 2023, dacă costurile vor continua să scadă şi dacă economia sa se va extinde rapid, a declarat AIE într-un raport trimestrial. Acest lucru ar stimula concurenţa globală pentru acest combustibil şi ar putea împinge preţurile înapoi la nivelurile "nesustenabile" înregistrate vara trecută, a spus aceasta.

China a revenit asupra restricţiilor stricte privind Covid-19 care i-au redus cererea de energie anul trecut şi a ajutat Europa să importe cantităţi record de GNL din întreaga lume. Împreună cu măsurile de economisire a energiei şi cu o iarnă blândă, achiziţiile de GNL au permis Europei să supravieţuiască sezonului de încălzire cu fluxuri ruseşti mult mai mici şi au împins preţurile la gaze în jos cu peste 80% faţă de maximele record.

Creşterea economică mai rapidă a Chinei în acest an ar trebui să îi sporească nevoile de combustibil, dar marea întrebare este dacă acest lucru va duce la creşterea achiziţiilor de gaze la nivelul din anii precedenţi.

Reflectând incertitudinea cu privire la cererea Chinei, AIE a declarat că există o diferenţă de 40 de miliarde de metri cubi între cea mai mică şi cea mai mare estimare a importurilor nete de GNL ale naţiunii în acest an. La capătul superior al intervalului, importurile Chinei ar creşte cu mult peste vârful anterior din 2021, a precizat agenţia. Diferenţa estimată este egală cu aproximativ 8% din ceea ce ar putea consuma Europa în acest an.

"Acest interval este mai mare decât incertitudinea asociată cu potenţiala pierdere a tuturor fluxurilor de gaze prin conducte rămase în Europa din Rusia", a declarat agenţia.

Deocamdată, consumul total de gaze al Chinei ar trebui să îşi revină cu aproape 7% în 2023, potrivit AIE. În Europa, consumul a scăzut cel mai mult din istorie în 2022 şi ar putea scădea uşor în acest an. AIE şi oficialii Uniunii Europene au avertizat că disciplina în materie de consum rămâne critică pentru continent, având în vedere aprovizionarea mai redusă din partea Rusiei, fostul său principal furnizor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cerere,
gaze,
china,
europa,
ingrijorare,
energie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.