Centrala nucleară Zaporojie a fost oprită complet din motive de siguranţă

Autor: Laura Buciu Postat la 11 septembrie 2022 22 afişări

Centrala nucleară Zaporojie a fost oprită complet din motive de siguranţă

Operaţiunile la centrala nucleară Zaporojie, din Ucraina, aflată sub control rusesc, au fost oprite complet ca măsură de siguranţă, a anunţat duminică Energoatom, agenţia de stat responsabilă de centrală.

Centrala „este complet oprită” după ce agenţia a deconectat de la reţea unitatea de putere numărul 6 la ora 3:41 a.m. (0041 GMT), a precizat aceasta într-un comunicat, citat de Reuters.

„Pregătirile sunt în curs de desfăşurare pentru răcirea sa şi transferul la o stare rece”.

Miercuri, Kievul a cerut locuitorilor din zonele ocupate de Rusia din jurul centralei, cea mai mare din Europa, să se evacueze pentru propria siguranţă.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de bombardarea centralei nucleare, riscând un dezastru nuclear.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ca zona din jur să fie demilitarizată.

Energoatom a declarat că sâmbătă a restabilit la capacitate operaţională o linie de comunicaţii către sistemul energetic, despre care a spus că a fost avariată de bombardamentele ruseşti, permiţând centralei să fie alimentată de sistemul energetic ucrainean.

„Prin urmare, a fost luată decizia de a opri unitatea de putere nr. 6 şi de a o transfera în cea mai sigură stare - oprirea la rece”, a spus Energoatom, care a precizat că riscul de deteriorare suplimentară a liniei „rămâne ridicat”, ceea ce ar forţa centrala să fie „alimentată de generatoare diesel, a căror durată este limitată de resursa tehnologică şi de cantitatea de motorină disponibilă”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
zaporojie,
nuclear,
oprire

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.