Cele mai valoroase zece companii din economie: Hidroelectrica redevine lider după trei ani de pauză, iar UiPath coboară pe doi. Urcă în top 10 Romgaz, Kaufland şi Automobile Dacia

Autor: Cristina Roşca Postat la 25 noiembrie 2022 138 afişări

Cele mai valoroase zece com­panii din economie sunt evaluate în acest an la 218 mld. lei (44 mld. euro), în scădere cu 20% faţă de 2021. La o privire în amănunt însă, evoluţiile sunt contrastante.

Cele mai valoroase zece companii din economie: Hidroelectrica redevine lider după trei ani de pauză, iar UiPath coboară pe doi. Urcă în top 10 Romgaz, Kaufland şi Automobile Dacia

Două nume noi îşi fac intrarea sau reintrarea în top zece, e vorba de retailerul Kaufland şi de Automobile Dacia BCR şi BRD au ieşit din rândul „decarilor“.

Cele mai valoroase zece com­panii din economie sunt evaluate în acest an la 218 mld. lei (44 mld. euro), în scădere cu 20% faţă de 2021. La o privire în amănunt însă, evoluţiile sunt contrastante. Mai exact, dintre cei zece jucători, cinci sunt mai „scumpi“ în acest an, însă alţi cinci valorează mai puţin.

Liderul clasamentului, cel mai mare producător de energie din România, Hidroelectrica, este actorul cu cea mai bună evoluţie, valoarea companiei mai mult decât dublându-se în doar un an, la 61 mld. lei (12,4 mld. euro). Astfel, după trei ani de pauză, Hidroelectrica devine din nou cea mai valoroasă companie din România, titlu pe care l-a mai deţinut şi în perioada 2016-2018.

Apoi, producătorul de energie a fost detro­nat de primul unicorn românesc, UiPath, care a crescut între 2019 şi 2021 precum Făt-Frumos, asensiunea culminând cu listarea la bursa de la New York, prima companie autohtonă care a ajuns în cel mai important ring bursier din lume. De atunci însă, acţiunile s-au prăbuşit, astfel că în doar un an UiPath a pierdut 71% din va­loare. Este cel mai puternic declin dintre com­paniile care se găsesc în top 100, nu doar în top 10.

Pentru cele mai multe companii listate, nu doar pentru UiPath, ultimul an a fost ca un rollercoaster, impactul războiului, al inflaţiei şi al crizei energiei punându-şi amprenta asupra increderii investitorilor. Acest lucru se vede şi în evoluţia capitalizării (cea care dă valoarea de piaţă a unei companii dacă ea este listată) OMV Petrom – care ocupă a treia treaptă a podiu­mului – şi Nuclearelectrica. Unicul producător local de petrol şi gaze, OMV Petrom, care nu a lipsit niciodată în ultimii 17 ani de pe podiumul celor mai valoroase companii din economie, a pierdut în ultimul an 9% din valoare. Societatea Naţională Nuclearelectrica are minus 7%. Există însă şi excepţii dintre companiile de pe bursă, e cazul Romgaz, care este evaluată la 3 mld. euro, cu 2% mai sus ca în 2021. Anul acesta a fost unul bun pentru compania care a fost actorul principal în cea mai mare tranzacţie semnată în 2022 în România, scoţând din buzunare peste 1 mld. dolari pentru participaţia Exxon în Marea Neagră. Aceasta este, de departe, cea mai mare sumă plătită vreodată de o firmă românească pentru a face o achiziţie. Condiţiile actuale de piaţă par a fi favorabile Romgaz, profitul net aproape dublându-se în acest an, iar cifra de afaceri majorându-se de peste trei ori. În acest context, cel mai mare producător de gaze din România urcă trei poziţii în clasament, până pe locul 5.

Două nume noi îşi fac intrarea sau reintra­rea în top zece, e vorba de retailerul Kaufland şi de Automobile Dacia. BCR şi BRD au ieşit din rândul „decarilor“, coborând pe locurile 11 şi respectiv 16. Integral, top 100 cele mai valoroase companii din economie va fi dezvăluit în perioada următoare, când ZF va lansa cea de-a 17-a ediţie a catalogului cu acelaşi nume, realizat alături de BT Capital Partners şi Veridio.

Evaluarea actorilor din top 100 cele mai valoroase companii din economie se face în două moduri. În ceea ce priveşte firmele nelistate, calculul se realizează pe baza rezultatelor financiare din anul anterior (2021 în cazul de faţă), dar şi în funcţie de evenimentele din acest an care au implicat fiecare firmă în parte, piaţa pe care ea activează şi economia în ansamblul său. La companiile listate, se ia în calcul capitalizarea bursieră.

Acest catalog este un instrument de bază ce nu ar trebui să lipsească de pe mesele marilor investitori, de pe mesele analiştilor şi economiştilor. Nu întotdeauna cele mai mari companii ca cifră de afaceri sunt şi cele mai valoroase, aşa că analiza ZF, BT Capital Partners şi Veridio este cu atât mai importantă, fiind un produs unic şi un punct de pornire pentru toţi actorii interesaţi de piaţa de M&A, dar şi de economia locală în ansamblul său.

Ian Goldin, profesor la Oxford, a vorbit despre globalizare la Gala ZF 24 de ani: Avem nevoie de mai multă globalizare bună, dar şi de un alt aspect al globalizării: avem nevoie de mai multă coordonare politică şi mai mult angajament. În acelaşi timp, există multe alte aspecte ale globalizării care trebuie oprite: trebuie oprită pandemia, trebuie să oprim schimbările climatice, trebuie să oprim crizele financiare, terorismul. Avem nevoie de mai multă reglementare şi control asupra globalizării.

Citiţi pe zf.ro şi în ediţia de luni 28 noiembrie 2022 a Ziarului Financiar declaraţiile lui Ian Goldin la Gala ZF 24 de ani

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.