Cele mai mari cinci pieţe - comerţ en gros, en detail, distribuţie de energie, producţie auto şi comerţ auto - fac afaceri de 112 mld. euro pe an

Autor: Mădălina Panaete Postat la 22 aprilie 2013 107 afişări

Aproximativ 35 de sectoare cu peste 325.000 de companii realizează mai mult de 90% din cifra de afaceri a celor mai importante 80 de pieţe din economia românească, arată o analiză ZF pe baza lucrării „Capitalul majoritar străin în companiile-noduri de pe principalele pieţe din România“, al cărei coautor este profesorul doctor Cezar Mereuţă.

Cele mai mari cinci pieţe - comerţ en gros, en detail, distribuţie de energie, producţie auto şi comerţ auto - fac afaceri de 112 mld. euro pe an

Cele mai mari sectoare sunt în ordine comerţul cu ridicata cu excepţia auto­ve­hiculelor, care a în­registrat o cifră de afaceri de 53 mld. euro în 2011, urmată de comerţul cu amănuntul, cu excepţia autovehiculelor, în valoare de aproape de 30 mld. euro, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, cu 13 mld. euro, fabricarea autovehicu­le­lor rutiere cu 8,9 mld. euro şi comerţul cu ridicata şi amănuntul cu o valoare de 8 mld. euro.

Aceste cinci mari pieţe însumează 112 mld euro, adică aproape jumătate din cifra de afaceri a întregii economii româneşti. Companiile din România au în total afaceri de 235 mld. euro, arată lucrarea profesorului Mereuţă. Însă din cele 421.000 de companii numai 36.000 au în total afaceri de 200 mld. euro.

Cele mai mici pieţe sunt în ordine activităţile de asistenţă socială cu o ci­fră de afaceri de un milion de euro în 2011, serviciile combinate de îngrijire me­dicală cu cinci milioane de euro, pes­cuitul şi acvacultura cu 39 mil. euro, ac­ti­vităţile bibliotecilor şi muzeelor cu 45 mil. euro  şi colectarea apelor uzate cu o cifră de afaceri totală de 46 mil. euro.

Urmărește Business Magazin

citeste si:

/actualitate/cele-mai-mari-cinci-piete-comert-en-gros-en-detail-distributie-de-energie-productie-auto-si-comert-auto-fac-afaceri-de-112-mld-euro-pe-an-10780656
10780656
comments powered by Disqus

ALEPH STORY: BEST OF. România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană şi pe locul 128 în lume la educaţie financiară

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.