Cele două feţe ale imigraţiei din Marea Britanie: Un nou documentar despre români, la BBC - VIDEO

Autor: Iuliana Enache Postat la 10 martie 2015 4848 afişări

Un documentar difuzat de BBC, care prezintă poveştile de viaţă ale unor imigranţi români sau polonezi, ilustrează cele două feţe ale imigraţiei în Marea Britanie - pe de o parte tineri calificaţi veniţi în căutarea unui loc de muncă, pe de altă parte oameni care dorm pe străzi în condiţii precare.

Difuzat vineri, în cadrul emisiunii Inside Out London, documentarul se concentrează pe tema imigraţiei, devenită un subiect foarte dezbătut în Marea Britanie în apropierea alegerilor parlamentare din luna mai.

Un alt documentar în trei episoade difuzat în februarie de postul de televiziune Channel 4 şi intitulat "The Romanians Are Coming" a generat protestele comunităţii de români din Marea Britanie, nemulţumită de modul de abordare părtinitor al acestuia, care s-a concentrat doar pe aspectele negative. Difuzarea documentarului a stârnit o serie de critici inclusiv din partea instituţiilor publice, precum Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi Ambasada României la Londra.

Campion al dezbaterilor pe tema imigraţiei în Marea Britanie este partidul UKIP al lui Nigel Farage. Acesta a avut o ascensiune rapidă în 2014, când a câştigat alegerile europene în Marea Britanie, obţinând 24 de mandate de eurodeputat (în prezent a rămas cu 23). Partidul a reuşit, de asemenea, să intre în Parlamentul britanic la sfârşitul lui noiembrie, câştigând două mandate de deputat la alegerile parţiale, prin intermediul unor candidaţi care plecaseră din Partidul Conservator.

Acest succes al UKIP, care respectă tendinţa europeană de ascensiune a unor partide populiste şi xenofobe înregistrată pe fondul crizei financiare, a pus presiune pe conservatorii premierului David Cameron, nevoiţi să abordeze mai strict problema imigraţiei şi a generat unele tensiuni la nivelul Uniunii Europene cu privire la respectarea principiului privind libera circulaţie.

Documentarul difuzat zilele trecute de BBC încearcă însă să abordeze problema imigraţiei dintr-o perspectivă echilibrată şi realistă.

Acesta prezintă nemulţumirea nou-veniţilor est-europeni faţă de prejudecăţile cu care se confruntă în Marea Britanie, ilustrându-le cu povestea unei tinere românce, medic stomatolog, venită la Londra pentru a-şi căuta un loc de muncă, dar şi problema reprezentată de imigranţii care dorm pe străzi.

În prima sa parte, documentarul urmăreşte experienţa medicului stomatolog Iulia Creta, care a decis să plece din România pentru oportunităţile pe care i le poate oferi Marea Britanie. Absolventă a Facultăţii de Medicină din Cluj-Napoca, tânăra a plecat în Marea Britanie fără un contract de muncă, locuind într-o primă fază la un prieten.

Ca mulţi imigranţi români, Iulia Creta s-a confruntat şi ea cu portretizarea negativă a conaţionalilor săi, fiindu-i greu să obţină un loc muncă. Ea a primit însă asistenţă din partea şefului Asociaţiei dentiştilor români din Marea Britanie, Tommy Tomescu. Impulsionat de prejudecăţile faţă de imigranţii români sau de altă naţionalitate, Tomescu a înfiinţat un nou partid politic în Marea Britanie, Europeans Party. Partidul militează pentru dreptul de vot al imigranţilor într-un eventual referendum pe tema retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

"Am văzut români cărora le este teamă să spună de unde sunt doar pentru că sunt speriaţi că vor fi percepuţi diferit pentru că sunt din România. Iar acest lucru se întâmplă din cauza campaniei politice", explică Tomescu.

Imaginile negative cu imigranţii români au dominat ştirile tabloide de la eliminarea restricţiilor pe piaţa muncii pentru români şi bulgari, la 1 ianuarie 2014. Un studiu recent al Institutului naţional de cercetări economice şi sociale arată că imigranţii aduc mai multă prosperitate naţiunii decât beneficiază de ea. Peste 40 la sută dintre imigranţi vin pentru a munci în Marea Britanie, iar alţi 30 la sută pentru a studia. Prin urmare, combinând aceste două categorii, rezultă că peste 70 la sută dintre imigranţii din Marea Britanie sunt mai puţin predispuşi să solicite beneficii sociale, explică cercetătoarea Katerina Lisenkov, de la Institutului naţional de cercetări economice şi sociale.

Potrivit ultimelor statistici ale Guvernului, doar 6,7 la sută dintre noii imigranţi solicită ajutor de şomaj în primele şase luni. Mulţi dintre ei sunt foarte calificaţi şi lucrează în sectorul bancar, financiar sau medical.

Aceşti tineri entuziaşti care vin în capitala britanică reprezintă însă doar o faţă a imigraţiei. Cealaltă este reprezentată de persoanele care dorm pe străzi. În ilustrarea acestui aspect, documentarul britanic prezintă, între alte exemple, şi situaţia a aproximativ 20 de români veniţi dintr-o comunitate de romi din sud-estul României, care dorm în corturi sub o autostradă, o zonă cunoscută drept "Fortăreaţa", în condiţii precare şi cu speranţa obţinerii unor locuri de muncă temporare în construcţii.

Din cauza zgomotului, ei reuşesc să se odihnească doar câteva ore pe noapte, după cum povesteşte Marian, unul dintre românii din acest grup. Un alt român, George, venit în urmă cu o lună, povesteşte că a ales să trăiască în acest condiţii întrucât închirierea unei locuinţe presupune o chirie care trebuie plătită lunar, în timp ce locurile de muncă găsite de ei sunt pe perioade limitate de timp.

Documentarul prezintă, de asemenea, date statistice care sugerează că imigraţia a dus la creşterea numărului populaţiei britaice cu peste 500.000 de persoane în ultimii trei ani. Iar acest lucru înseamnă că populaţia născută în străinătate a ajuns probabil la opt milioane de persoane.

Analizele sugerează că cea mai mare schimbare a fost în Londra. Aproximativ 3,2 milioane de persoane care locuiesc în prezent în capitală s-au născut în străinătate, respectiv cu 200.000 mai multe decât la ultimul recensământ.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
M.BRITANIE,
IMIGRAŢIE,
ROMÂNI
/actualitate/cele-doua-fete-ale-imigratiei-din-marea-britanie-un-nou-documentar-despre-romani-la-bbc-video-13962828
13962828
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.