Cel mai scump aliment din lume: doar un gram poate să coste câteva mii de dolari

Autor: Ioana Matei Postat la 23 septembrie 2019 334 afişări

Cel mai scump aliment din lume: doar un gram poate să coste câteva mii de dolari

Risotto-ul italian, paella spaniolă şi curry-ul indian au toate un ingredient comun: şofranul.

Oamenii cunosc şofranul datorită caracteristicilor precum aroma distinctă, culoarea luminoasă, dar şi preţul ridicat. Şofranul de calitate poate să coste nu mai puţin de 3.000 de dolari pentru doar jumătate de gram.

De ce costă un simplu condiment atât de mult? Reputaţia de cea mai scumpă mirodenie de lume îi este atribuită şofranului datorită procesului de creştere a acestuia: doar o mică parte din floarea de şofran, stigmatul (partea superioară a pistilului unei flori) este folosită pentru realizarea mirodeniei. Prin urmare, este nevoie de aproximativ 75.000 de flori de şofran pentru a realiza 0,5 g de mirodenie. Această parte a florii este extrem de delicată, prin urmare recoltarea şi uscarea acesteia sunt extrem de costisitoare, fiind realizate manual.

Planta este la fel de delicată. Creşte doar în anumite condiţii climatice şi înfloreşte doar într-o anumită săptămână a anului. Cele mai populare specii de şofran sunt cel indian, iranian şi spaniol.

Oamenii sunt dispuşi să plătească atât de mult pentru această mirodenie datorită beneficiilor asupra sănătăţii (poate îmbunătăţi starea unei persoane, să ajute chiar şi la reducerea greutăţii etc.), dar şi a gustului distinctiv, greu de descris.

Sursa: Reader's Digest

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
costuri,
india,
oameni,
culoare,
flori,
italian,
pret

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.