Cel mai activ vulcan din Islanda a inceput sa erupa (VIDEO)

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 22 mai 2011 64 afişări

Grimsvotn, cel mai activ vulcan din Islanda, a inceput de sambata sa erupa, dupa o pauza de patru ani, aruncand in aer nori albi de fum pana la inaltimi de peste 17 km, vizibili de la sol in mai multe locuri din sudul tarii.

Ca prim efect local au fost consemnate circa 50 de cutremure marunte, dintre care cel mai puternic a masurat 3,7 grade pe scara Richter, conform Oficiului Meteorologic din Islanda.

Geologii islandezi, citati de BBC, afirma ca nu se pune problema ca eruptia sa aiba aceleasi efecte cu cea a vulcanului Eyjafjallajokull, de anul trecut, cand traficul aerian a fost perturbat in toata Europa.

Isavia, compania care opereaza aeroporturile din tara, a impus insa zona standard de interdictie aeriana de 220 km in jurul locului eruptiei. Ulterior, Isavia a anuntat ca a inchis traficului toate cele patru aeroporturi internationale ale tarii. "Cenusa acopera toata Islanda", a declarat pentru New York Times purtatoarea de cuvant a companiei, Hjordís Gudmundsdottir. "Incercam sa permitem cateva zboruri, dar pentru moment nu arata prea bine", a spus ea.

Meteorologii au precizat ca, data fiind directia predominanta a vanturilor, cenusa vulcanica va fi dusa spre vest in urmatoarea saptamana, evitand astfel o repetare a scenariului din 2010, cand vantul a suflat cenusa de la Eyjafjallajokull peste Europa.

Vulcanul este unul dintre cei sapte situati sub calota glaciara Vatnajokull, cea mai mare din Europa si care ocupa peste 8% din teritoriul Islandei. Cele mai importante eruptii de la Grimsvotn au avut loc in 1922, 1933, 1934, 1938, 1945, 1954, 1983, 1998 si 2004, cu o durata de la o zi pana la trei saptamani. Niciuna nu a dus la perturbari ale traficului de genul celei provocate de eruptia din 2010 a vulcanului Eyjafjallajokull.

Trezirea vulcanului era asteptata de geologi inca din noiembrie, cand gheata a inceput sa se topeasca in imprejurimile acestuia.

Video: postul de televiziune RUV

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cel-mai-activ-vulcan-din-islanda-a-inceput-sa-erupa-video-8278267
8278267
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.