Cei mai mari administratori de fonduri la finele lunii mai: BRD AM, Raiffeisen AM, Erste AM şi BT AM au împreună peste 80% din piaţă

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 09 iulie 2024 28 afişări

Cei mai mari administratori de fonduri la finele lunii mai: BRD AM, Raiffeisen AM, Erste AM şi BT AM au împreună peste 80% din piaţă

BRD Asset Management a fost la sfârşitul lunii mai cel mai mare administrator de fonduri mutuale din România, având în vedere că activele companiei au ajuns la aproape 5 miliarde de lei, ceea ce înseamnă o cotă de piaţă de 21%. Societatea a urcat pe locul întâi în aprilie, când a depăşit divizia de gestionare a investiţiilor din cadrul Raiffeisen.

În cazul Raiffeisen AM, activele afişate la finele celei de a cincea luni din an au fost de 4,8 miliarde de lei, adică o cotă de 20,4% din întreaga piaţă de asset management din România.

Pe locul trei se poziţionează Erste AM, care a deţinut, de-a lungul timpului, prima poziţie în top. Aici, activele au ajuns la 4,7 miliarde de lei, iar cota de piaţă la 20%, arată datele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

Imediat în afara podiumului se află BT Asset Management, cu 4,7 miliarde de lei active şi 19,9% din piaţă. Împreună, cei mai mari patru administratori de fonduri de pe piaţa locală au active în valoare de 19,3 miliarde de lei, adică 81,2% din totalul la nivel industriei.

Urmează Goldman Sachs AM, ale cărui active de 3,2 miliarde de lei se traduc printr-o cotă de piaţă de 13,4%. A doua jumătate a clasamentului este formată din OTP AM (active de 600 de milioane de lei; cotă de piaţă de 2,6%), Patria AM (active de 360 de milioane; cotă de 1,5%), Amundi AM (active de 104 milioane; cotă de 0,4%), Globinvest (80 de milioane; 0,3%) şi Certinvest (46 de milioane; 0,2%).

Cumulat, activele primilor zece administratori înseamnă peste 90% din piaţă. Întreaga industrie are active de 23,7 miliarde de lei, apropiindu-se în ultimul timp de maximul de circa 26 de miliarde înregistrat în 2021.

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 14,7% în primele cinci luni din 2024 prin indicele de referinţă BET, în timp ce randamentul cu tot cu dividende (BET-TR) a ajuns la 18%. Cele mai bune dinamici din structura BET au fost livrate de Digi Communications (52,3%), Sphera Franchise Group (35%) şi Banca Transilvania (31,5%).

Doar în luna mai, românii au investit 613 milioane de lei în fonduri mutuale, una dintre cele mai bune luni din istoria industriei. Recordul a fost doborât chiar în luna precedentă, când subscrierile nete au totalizat 650 de milioane de lei.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.