Cea mai tare piatră de încercare pentru USL

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 20 ianuarie 2013 54 afişări

Guvernarea USL a ajuns la momentul primului test major, reprezentat de vizita delegaţiei FMI-UE-BM, decisivă nu doar pentru soarta bugetului din acest an, dar şi pentru soarta majorităţii promisiunilor electorale asumate anul trecut.

Premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul va propune FMI creşterea salariului minim de la 700 la 800 de lei (faţă de 850 de lei, cât propun sindicatele), măsură de care ar urma să beneficieze aproape opt milioane de oameni şi care ar urma să reducă sărăcia şi să reducă evaziunea fiscală pe piaţa muncii. Justificarea la FMI şi UE ar fi că majorarea nu va duce la creşterea cheltuielilor de personal, întrucât revenirea la salariile din 2010 a dus deja la creşterea peste pragul de 800 de lei a salariului minim din sectorul bugetar.

În acelaşi timp, urmează să fie discutate cu FMI şi eventuale modificări ale Codului muncii, cel mai probabil urmând propunerile USL de anul trecut, între care dublarea limitei maxime a unui contract colectiv de muncă şi posibilitatea prelungirii acestuia de mai multe ori.

O altă propunere a Guvernului vizează reducerea TVA la 9% mai întâi pentru pâine, posibil din a doua jumătate a anului, urmând ca dacă proiectul îşi dovedeşte eficienţa pentru limitarea evaziunii fiscale, FMI să poată fi convins să accepte tăierea TVA şi pentru alte alimente de bază. Conform lui Daniel Constantin, ministrul agriculturii, propunerea n-ar figura pe agenda discuţiilor cu creditorii internaţionali, însă cum bugetul discutat cu ei acoperă tot anul, tema va intra inevitabil în atenţia lor.

Cele mai spinoase capitole de negociere se anunţă însă cele legate de restructurarea şi privatizarea companiilor cu capital de stat, unde toate guvernele au înregistrat până acum întârzieri din ce în ce mai mari. Ministrul transporturilor, Relu Fenechiu, a promis că va încerca să convingă delegaţia finanţatorilor externi să accepte ca CFR Marfă să nu fie privatizată, urmând ca membrii CSAT să se reunească la sfârşitul lui ianuarie spre a discuta dacă şi cum poate fi eficientizată compania.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cea-mai-tare-piatra-de-incercare-pentru-usl-10498537
10498537
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.