Cea mai mică rată de neocupare a clădirilor de birouri din Bucureşti din ultimii 9 ani

Autor: Georgiana Călin Postat la 10 mai 2017 161 afişări

Rata de neocupare în clădirile de birouri din Bucureşti a atins cel mai mic nivel din ultimii 9 ani, respectiv 9,5%, conform raportului CBRE privind piaţă spaţiilor de birouri pe primul trimestru al acestui an. Astfel, rată de neocupare pentru spaţii de birouri de clasa A este de 7.1% iar pentru clădirile de clasa B este de 11.4%.

Cea mai mică rată de neocupare a clădirilor de birouri din Bucureşti din ultimii 9 ani

Cele mai mici rate de neocupare sunt în zona de Vest (4.6%) şi Nord (6.6%).  „Aceată scădere a ratei de neocupare fost generată de numărul limitat de proiecte livrate şi de creşterea susţinută de spaţii de birouri”, subliniază Mihai Păduroiu, MRICS, Head of Advisor Transaction Services, Office CBRE România.

Datele CBRE mai arată că cererea netă de spaţii de birouri (cererea totală din care sunt excluse renegocierile) a reprezentat 54% din cererea totală în primele trei luni ale anului, perioada în care s-au tranzacţionat 94,000 mp, respectiv 23% din suprafaţă totală închiriată în 2016. Estimările CBRE indică faptul că până la sfârşitul anului se vor mai livra aproximativ 140,000 mp. Cele mai multe tranzacţii din acest trimestru s-au realizat în zonele Nord şi Pipera, peste 69,000 mp iar 64% din cererea totală a fost tranzacţionată în clădiri de clasa A. În primul trimestru al anului s-au livrat 2 proiecte de birouri de tip boutique cu o suprafaţă totală de 11,600 mp.  

 

CBRE a reprezentat cele mai mari tranzacţii încheiate în această perioada, de 20,000 mp respectiv 10,000 mp şi este lider de piaţă în reprezentarea chiriaşilor, cu o cota de piaţă de 59% (38,500 mp tranzactionati), a proprietarilor de clădiri -  22%, respectiv 7,500 mp  - şi pe totalul trazactiilor de birouri realizate pe piaţă imobiliară din Bucureşti -  47% respectiv 46,000 mp.

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.