Cea mai mare tranzacţie din industria de retail din aproape 10 ani: Royal Ahold preia Delhaize Group, proprietarul Mega Image

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 24 iunie 2015 401 afişări

Grupul olandez Royal Ahold a convenit preluarea grupului belgian Delhaize, proprietarul Mega Image, pentru circa 9,32 miliarde euro în acţiuni, creând al patrulea mare retailer de alimente din Europa şi al cincilea din SUA, în cea mai mare tranzacţie din industria de retail din aproape 10 ani.

Investitorii Delhaize vor primi 4,75 de acţiuni Ahold pentru fiecare acţiune proprie, au anunţat miercuri cele două companii, relatează Bloomberg.

Tranzacţia evaluează Delhaize la 90,04 euro pe acţiune, cu 2,3% peste cotaţia de la închiderea bursieră de marţi.

Acţionarii Ahold vor deţine 61% din compania rezultată în urma tranzacţiei şi vor primi 1 miliard de euro, sumă pe care retailerul olandez intenţionează să o returneze acţionarilor.

După ani de speculaţii, acordul a fost accelerat de intensificarea concurenţei în Statele Unite, venită inclusiv din partea Wal-Mart Stores.

Împreună, cele două companii operează aproape 6.300 de magazine la nivel mondial, au vânzări anuale de peste 54 de miliarde de euro şi acoperă peste 4% din piaţa de profil din Statele Unite, potrivit analizei Natixis.

Compania rezultată în urma fuziunii, numită Ahold Delhaize, va fi al patrulea mare retailer de alimente din Europa.

"Aducem împreună două organizaţii de clasă mondială", a declarat directorul general al Ahold, Dick Boer, care va deţine aceeaşi funcţie în cadrul noului grup.

Preşedintele Delhaize Mats Janssen va deveni preşedinte al Ahold Delhaize, iar directorul general al grupului belgian va fi CEO adjunct.

Companiile anticipează că tranzacţia va fi finalizată la jumătatea anului 2016.

Acţiunile Delhaize sunt în scădere cu 1,3%, iar Ahold în creştere cu 4%.

Zvonurile legate de negocierile de fuziune dintre cei doi retaileri au apărut încă din data de 9 mai, iar companiile au confirmat discuţiile pe 12 mai. De atunci, titlurile Delhaize au urcat cu 22%.

Ambii retaileri deţin în afara Europei supermarketuri pe coasta de est a SUA, fapt ce a provocat speculaţii de-a lungul timpului referitoare la o posibilă fuziune. Acordul va crea economii anuale de 500 de milioane de euro, în decurs de trei ani, anticipează cei doi retaileri.

Lanţul de magazine Giant al Ahold, care operează în Virginia, Maryland, Delaware şi Washington D.C. a fost afectat de noile magazine deschise de concurenţă.

Brandul Food Lion al Delhaize este concurat de noile magazine în format mic deschise de Wal-Mart.

Analiştii consideră că tranzacţia nu va avea probleme din partea autorităţilor de reglementare, în condiţiile în care sub 5% din magazinele din SUA ale noii companii îşi suprapun activităţile.

Singura problemă ar putea fi cele 28 de magazine ale Ahold din Belgia.

Cea mai mare achiziţie a companiei olandeze a fost preluarea de 3,4 miliarde de dolari a U.S. Foodservice, în anul 2000.

Mega Image, brand al grupului Delhaize, este cel mai mare lanţ de supermarketuri din România, cu o reţea care cuprinde 420 magazine, sub mărcile Mega Image (203), Shop&Go (214), AB COOL FOOD (1), Gusturi Româneşti (1) şi Mega Drive (1).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ROYAL AHOLD,
DELHAIZE GROUP,
PRELUARE
/actualitate/cea-mai-mare-tranzactie-din-industria-de-retail-din-aproape-10-ani-royal-ahold-preia-delhaize-group-proprietarul-mega-image-14496169
14496169
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.