Ce urmează în fuziunea Eurobank-Alpha: majorare de capital în primăvara lui 2012

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 20 noiembrie 2011 22 afişări

Adunările generale ale acţionarilor Alpha Bank şi Eurobank EFG au aprobat în această săptămână fuziunea celor două bănci, care va duce la formarea "uneia dintre cele mai mari bănci din Balcani şi din Europa", conform preşedintelui Alpha Bank, Yannis Costopoulos.

El a precizat, conform presei elene, că Alpha Bank îşi va majora capitalul în primăvara lui 2012, cu "o sumă ce va fi determinată la momentul respectiv" şi la care va participa fondul de investiţii Paramount Services Holding din Qatar, controlat de familia emirului Hamad bin Khalifa al Thani, cel ce deţine în prezent 4% din acţiunile Alpha Bank. Fondul ar urma să devină cel mai mare acţionar al noului grup Alpha-Eurobank, cu 17% din capital.

La începutul lui noiembrie, Alpha Bank, Eurobank şi Piraeus au emis obligaţiuni garantate de guvernul grec în valoare totală de circa 6,4 miliarde de euro, conform informaţiilor vehiculate de presa internaţională. Titlurile vor fi folosite drept colateral pentru asigurarea de finanţare, iar emiterea lor face parte din pachetul de garanţii în valoare de 30 de miliarde de euro acordat de UE pentru întărirea sectorului bancar european. Statul grec trebuie să joace rolul de garantor al emisiunilor de obligaţiuni ale băncilor, conform acordului european.

Ioannis Costopoulos a mai spus că problema băncilor greceşti nu ţine de credite acordate greşit, ci de obligaţiunile şi creditarea pentru sectorul public elen. Fuziunea între cele două bănci va însemna "un nou început" şi "va face diferenţa pentru Grecia", a susţinut Costopoulos, adăugând că speră ca situaţia în sistemul bancar să se schimbe odată cu venirea la putere a noului guvern condus de Lucas Papademos, fost vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene.

În România, fuziunea corespunzătoare între Alpha Bank România şi Bancpost va crea a treia bancă din sistem după valoarea activelor (peste 7 miliarde de euro) şi o cotă de piaţă de peste 9%.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ce-urmeaza-in-fuziunea-eurobank-alpha-majorare-de-capital-in-primavara-lui-2012-8992557
8992557
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.