Ce trebuie să ştie transportatorii despre generarea codului UIT: Precizările ANAF privind funcţionalitatea Sistemului Naţional RO e-Transport

Autor: Alexandru Nanu Postat la 23 februarie 2024 103 afişări

Ce trebuie să ştie transportatorii despre generarea codului UIT: Precizările ANAF privind funcţionalitatea Sistemului Naţional RO e-Transport

Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public, referitoare la funcţionalitatea Sistemului Naţional RO e-Transport, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) transmite următoarele precizări:

Sistemul RO e-Transport, implementat pentru reducerea evaziunii fiscale şi crearea unui mediu de afaceri concurenţial sănătos, este disponibil contribuabililor 24/7. Astfel, codul UIT (codul generat de Sistemul RO e-Transport prin intermediul căruia se identifică bunurile aferente fiecărei relaţii comerciale care face obiectul transportului de bunuri) poate fi generat din timp, în vederea desfăşurării în bune condiţii a transporturilor rutiere de bunuri supuse monitorizării.

În conformitate cu art. 111 , alin. (1) din OUG 41/2022, pentru instituirea Sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport şi de abrogare a art. XXVIII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021, contribuabilii prevăzuţi de lege îşi pot obţine cod UIT cu suficient timp înaintea începerii transporturilor, evitându-se astfel eventuale situaţii ce ar putea avea ca o consecinţă directă întârzieri.

Menţionăm faptul că, Sistemul RO e-Transport, ca orice sistem informatic, poate înregistra, în vârfurile de supra-solicitare, încetiniri în validarea proceselor complexe pe care le derulează.

În acest sens, ANAF depune eforturi pentru a asigura o funcţionare fluentă şi fără întreruperi cu RO e-Transport, fiind efectuate demersuri de optimizare a performanţei şi de scalabilitate a sistemului, astfel încât să poată face faţă vârfurilor de solicitare fără a compromite timpul de răspuns.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.