Ce se mai întâmplă pe piaţa bancară. Alpha Bank şi Vista Bank se uită după Crédit Agricole România. Fondul de investiţii JC Flowers a ieşit din discuţie

Autor: Cristian Hostiuc Postat la 23 octombrie 2019 16511 afişări

Ce se mai întâmplă pe piaţa bancară. Alpha Bank şi Vista Bank se uită după Crédit Agricole România. Fondul de investiţii JC Flowers a ieşit din discuţie

Francezii de la Crédit Agricole, una dintre cele mai mari bănci din Euro­pa, încearcă să găsească un cum­pă­rător pentru banca din România.

Conform unor surse din piaţa bancară, Alpha Bank şi Vista Bank se uită la Crédit Agricole România, după ce fondul de investiţii american J.C Flowers, care a cumpărat Piraeus Bank şi Leumi Bank, a ieşit din discuţie. 

Alpha Bank România nu a dorit să comenteze acest subiect.

Crédit Agricole România era la fi­nalul lui 2018 pe locul 23 în sistemul ban­car, cu active de 1,9 mld. lei, adică 400 mil.euro, şi o cotă de piaţă de 0,42%. Fondurile proprii ale băncii, care înseamnă capitalul social plus re­zer­vele, erau de 179 mil. lei, adică 38 mil. euro.

Alpha Bank România, singura bancă cu acţionariat grecesc care a rezistat pe piaţă, încearcă să îşi refacă poziţia şi să câştige nou business.

La începutul crizei, în 2009, înainte de apariţia crizei greceşti, Alpha Bank România urcase chiar pe locul 3 pe piaţă. La finalul anului trecut, Alpha Bank se afla pe locul 8, cu active de 16,9 miliarde lei şi o cotă de piaţă de 3,76%.

Vista Bank, fost Marfin Bank, a fost cumpărată de familia Vardinogian­nis din Grecia cu intenţia de a creşte banca din România atât organic, cât şi prin achiziţii.

Vista Bank a fost şi în discuţii să cum­pere Leumi Bank România, dar pâ­nă la urmă banca a fost preluată de J.C Flowers, fiind alipită First Bank, fostă Piraeus Bank.

La finele anului trecut, Vista Bank se afla pe locul 22 în sistem, cu active de 1,9 miliarde lei şi o cotă de piaţă de 0,44%.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.