ULTIMA ORĂ Ana Birchall anunţă că va convoca în regim de urgenţă Comisia MCV: E momentul să concepem un plan de acţiune

Autor: Departamentul Social Postat la 22 octombrie 2019 50 afişări

Ana Birchall a anunţat, marţi, că va convoca în regim de urgenţă Comisia MCV la nivel naţional, compusă din reprezentanţi ai instituţiilor care au un rol în privinţa funcţionării sistemului judiciar din România, pentru a discuta un plan pentru implementarea recomandărilor Comisiei Europene.

„România e pregătită să-şi asume rol activ în consolidarea construcţiei europene în cadrul căreia justiţia ocupă rol central având ca pilon central cooperarea judiciară bazată pe încredere reciprocă. În acest sens, am decis ca în temeiul Hotărârii Guvernuluui 216/2012 să convoc în regim de urgenţă Comisia MCV în care sunt reprezentate toate instituţiile care au un cuvânt de spus în ce priveşte buna funcţionare a justiţiei din România. Fac apel să se răspundă pozitiv la invitaţia pe care o voi trimite imediat după conferinţa de presă”, a declarat Ana Birchall.

Această Comisie va fi, potrivit ministrului, cea mai extinsă şi reprezentativă reuniune a comisiei MCV la nivel naţional.

„E momentul să concepem un plan de acţiune cu termene strânse pentru implementarea recomandărilor pe care să le discutăm cu Comisia Europeană şi de care să ne ţinem”, a explicat Birchall.

Fiecare instituţie care va face parte din comisie trebuie să îşi facă propria analiză, să vină cu măsuri pentru implementarea recomandărilor din raportul MCV.

„Deşi urmează un an electoral intens, sunt de părere că interesul României e mai presus de cel eelctoral şi impreună putem să stabilim ce avem de făcut”, mai punctează Birchall.

Birchall: Mă amărăşte acest raport. Pe mandatul meu se remarcă în manieră pozitivă demersurile

Ana Birchall a declarat că raportul MCV o „amărăşte”, însă din punct de vedere al activităţii Ministerului Justiţiei, în mandatul său, oficialii europeni remarcă „într-o manieră pozitivă” demersurile pe care le-a promovat aceasta.

„Personal, mă amărăşte acest raport. Din punct de vedere al activităţii Ministerului Justiţiei, in partea a doua, pe mandatul meu, se remarcă într-o manieră pozitivă demersurile pe care le-am promovat”, a declarat ministrul Ana Birchall.

Ministrul a mai spus că Guvernul României, prin Ministerul Justiţiei, a prezentat la nivel „tehnic, obiectiv si cuprinzător” Comisiei Europene progresele din ultimul an

„Sigur că ne-am fi dorit cu toţii un raport mai bun”, a mai spus Ana Birchall.

Birchall a menţionat că a luat notă de evaluarea Comisiei Europene privind stadiul îndeplinirii celor 12 recomandări din raportul din ianuarie 2017 şi a celor opt recomandări suplimentare din raportul din noiembrie 2018.

„Raportul recunoaşte îndeplinirea doar a două recomandări din cele 12 formulate în 2017 (cea privind activitatea Agenţiei Naţionale de Adminsitrare a Bunurilor Indisponibilizate – ANABI, instituţie aflată în subordinea Ministerului Justiţiei şi cea referitoare la modul de implementare de către ANI a sistemului informativ PREVENT). Se recunoaşte, totodată, continuarea progreselor în cadrul recomandărilor nr. 3 şi nr. 5 din 2017. După cum aţi observat şi dumneavoastră, raportul este critic în ceea ce priveşte cele 8 recomandări formulate cu ocazia raportului MCV din noiembrie 2018”, a declarat ministrul Justiţiei.

Ana Birchall remarcă faptul că pentru perioada în care ea a condus Ministerul Justiţiei, sunt aprecieri explicite în raportul MCV.

„Tonalitatea raportului distinge clar două perioade: noiembrie 2018 – aprilie 2019 şi aprilie 2019 – prezent. În ceea ce priveşte activitatea Guvernului României, prin Ministerul Justiţiei, în ceea ce priveşte a doua perioadă analizată în raport sunt cel puţin şapte aprecieri pozitive explicite la ministrul Justiţiei sau la Ministerul Justiţiei, cu titlu de exemplu: <în iulie 2019 ministrul Justiţiei şi-a exprimat intenţia de a identifica soluţii legislative corespunzătoare în consultare cu sistemul judiciar şi cu Parlamentul, în cadrul unui nou proces structurat de consultări>. Acelaşi raport menţionează în termeni de progres faptul că <la nivelul Ministerului Justiţiei, un grup de lucru, în consultare cu tpate organele judiciare şi asociaţiile profesionale ale magistraţilor şi au o analiză în evaluare>”. A mai spus Birchall.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BIRCHALL,
MCV,
ZF.ro
Executivii şi prietenii lor cei mai buni: Mircea Turdean, director general al Farmec Cluj, îl are pe rotweillerul Rex. „Rotweiller este o rasă inteligentă, puternică, de pază, dar şi de companie, şi am ştiut că este rasa care mi se potriveşte cel mai bine" Executivii şi prietenii lor cei mai buni: Mircea Turdean, director general al Farmec Cluj, îl are pe rotweillerul Rex. „Rotweiller este o rasă inteligentă, puternică, de pază, dar şi de companie, şi am ştiut că este rasa care mi se potriveşte cel mai bine"
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri despre dependenţa faţă de chinezi
Mediafax
Înalta Curte dezvăluie câte mandate de supraveghere a emis: Peste 300 numai în primele luni din 2020 Înalta Curte dezvăluie câte mandate de supraveghere a emis: Peste 300 numai în primele luni din 2020
Sfatul unui profesor de economie: „Faceţi-vă rezerve pentru ce va urma. Criza din SUA se va răsfrânge şi asupra României”
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Ministrul Economiei, despre poza din biroul lui Ludovic Orban: Servisem ceva atunci, o prăjitură Ministrul Economiei, despre poza din biroul lui Ludovic Orban: Servisem ceva atunci, o prăjitură
PSD, ALDE şi Pro România, tot mai aproape de o alianţă electorală
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Suhan Medicii, eroi pan' la bani... Sporurile promise de stat nu prea pot fi platite COMENTARIU Valeriu Suhan Medicii, eroi pan' la bani... Sporurile promise de stat nu prea pot fi platite
COMENTARIU Valeriu Suhan Rau e sa fii prost...

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.