Ce se întâmplă cu hotelurile Transilvania Investments de pe litoralul românesc. Radu Roşca, CEO: Sunt zeci de vizite făcute în teren şi mii de pagini de documente care au fost studiate

Autor: Tibi Oprea Postat la 01 iunie 2022 116 afişări

Ce se întâmplă cu hotelurile Transilvania Investments de pe litoralul românesc. Radu Roşca, CEO: Sunt zeci de vizite făcute în teren şi mii de pagini de documente care au fost studiate

* Transilvania Investments deţine 78,1% din THR Marea Neagră, cu 28 de hoteluri şi un total de 4.500 de camere şi 63,8% din Turism Felix, cu cinci hoteluri ** Pentru analiza companiilor hoteliere, societatea a angajat The Makers şi Winsedswiss

Transilvania Investments (simbol bursier TRANSI), societate de investiţii care şi-a schimbat de curând denumirea din SIF Transilvania în urma unui proces de rebranding, a început şi un proces de analiză a activelor pe care le deţine în sectorul turistic pentru a stabili viitorul celor 33 de hoteluri şi al restaurantelor de pe litoralul românesc şi de la Băile Felix.

„Este vorba de redefinirea întregii strategii pe care o avem pentru investiţiile în sectorul turistic, un domeniu care ocupă, actualmente, 35% din structura portofoliului companiei şi în care Transilvania Investments are active importante, fiind practic cel mai mare proprietar de hoteluri din Romania”, spune Radu Roşca, preşedinte executiv şi director general al Transilvania Investments, pentru ZF.

Compania are plasamente active în companii din ramuri diverse ale industriei ospitalităţii, de la turism de business, leisure sau cel balnear. Două dintre cele mai importante deţineri ale sale în sectorul turistic sunt participaţia de 78,1% la THR Marea Neagră, companie cu 28 de hoteluri şi un total de 4.500 de camere, respectiv cea de 63,8% la Turism Felix, cu cinci hoteluri. Ambele companii sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Preşedintele societăţii susţinea în cadrul unei ediţii ZF Live din luna martie că analiza ar urma să indice dacă vor investi direct în unele hoteluri, dacă vor fi branduite cu un brand propriu sau dacă vor fi puse sub umbrela altui brand. Acesta spunea că la finele anului 2022 se aşteaptă să se concretizeze o imagine de ansamblu a facilităţilor după care se vor lua decizii cu privire la modul de funcţionare în continuare.

„Ne dorim să avem nişte repere mult mai clar definite privind fezabilitatea şi rentabilitatea acestor investiţii şi să creăm o sinergie între filialele noastre, care poate aduce automat o creştere a calităţii portofoliului şi a valorii sale de piaţă. Este unul din paşii foarte importanţi pe care ni i-am asumat odată cu noua identitate şi viziune de business pe care le-am adoptat”, spune Radu Roşca la solicitarea ZF.

Anul 2021 a adus rezultate în creştere puternică pentru companiile hoteliere ale Transilvania Investments, în timp ce primele trei luni din 2022 au venit cu scăderi, determinate bineînţeles şi pe fondul sezonalităţii business-urilor.

Turism Felix (simbol bursier TUFE), companie care administrează un complex turistic în staţiunea Băile Felix de lângă Oradea, a încheiat anul 2021 cu un profit net de 11,2 mil. lei, de peste 24 de ori mai mare faţă de rezultatul net din 2020, la afaceri de 82,2 mil. lei, în urcare cu 52,8% faţă de anul anterior.

Compania hotelieră a încheiat primul trimestru din 2022 cu o pierdere netă de 4,3 mil. lei, majorată de la 944.000 de lei în primele trei luni din 2021, în contextul unor afaceri de 9,4 mil. lei, în scădere cu 0,8%, arată calculele realizate de ZF pe baza rapoartelor financiare publicate la BVB.

Turism Felix are 156,2 mil. lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 73,76% de Transilvania Investments, în timp ce SIF Oltenia deţine 29,26% din capitalul social. Acţiunile TUFE se tranzacţionează în scădere cu 8,6% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 168.000 de lei, arată datele BVB.

Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (simbol bursier EFO), companie care administrează 11 hoteluri de pe litoral şi mai multe restaurante, a încheiat anul 2021 cu un profit net de 3,43 mil. lei, în scădere cu 25,1% faţă de 2020, la venituri din exploatare de 50 mil. lei, plus 118,2%, adică de peste două ori mai mari.

După ce şi-a dublat veniturile în 2021, în primul trimestru din 2022, THR Marea Neagră a raportat pierderi de 5,3 milioane de lei, de la pierderi de 4,7 milioane de lei în T1/2021, la venituri din exploatare de 83.600 de lei, cu 85,4% mai mici, potrivit calculelor ZF.

Compania are 103,7 mil. lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 78,1% de Transilvania Investments. Acţiunile EFO înregistrează un avans de 12,7% în 2022, pe fondul unui rulaj de 3,1 mil. lei. În ultimele 12 luni, acestea au un avans de 37,1%, arată datele BVB.

În strategia pentru anii 2020-2024, Transilvania Investments menţionează că „pentru sectorul de turism, ne-am propus ca în subportofoliul de filiale ce activează în cadrul sectorului de turism să producem o schimbare a modelelor de administrare şi de business. Se vor exploata sinergiile existente între filialele ce activează în cadrul acestui sector pentru activităţile de tipul management operaţional, resurse umane şi financiar, promovare (marketing şi booking), programe de loialitate integrate etc.”.

Pentru analiză, Transilvania Investments a angajat două companii, The Makers şi Winsedswiss, consorţiu care, potrivit lui Radu Roşca, are expertiză în domeniul managementului hotelier şi consultanţei în domeniu, atât în zona strategiei, cât şi în experienţa practică. Societatea nu a dezvăluit valoarea contractului.

În prezent, Transilvania Investments este în proces de finalizare a primului pas, care a presupus o analiză detaliată a tuturor activelor hoteliere pe care le deţine, dar şi a pieţei. În total, sunt trei etape prin care va trece.

„Ne-am uitat la nivel macro dar şi micro, au fost analizate date venite de la fiecare hotel pe care îl deţinem. Sunt zeci de vizite făcute în teren şi mii de pagini de documente care au fost studiate pentru că fiecare hotel are propriile particularităţi legate nu doar de management şi evoluţia ca business de până acum, ci şi de contextul de piaţă şi potenţialul de creştere. Acum, aşteptăm concluziile în urma cărora vom trece la următoare etapă, care va însemna implementarea propriu-zisă a direcţiilor strategice pe care le definim”, afirmă Radu Roşca.

Directorul general adaugă faptul că acestea sunt abordări pe termen mediu şi lung, dar că societatea are pentru prima dată la îndemână nişte date foarte clare şi toate deciziile luate vor avea la bază anumiţi indicatori cheie de performanţă pe care să-i atingă.

„Un aspect extrem de important este faptul ca aceşti indicatori de performanta ne vor permite prioritizarea investiţiilor, unde, pe lângă viziunea pe termen mediu si lung, vom avea si capacitatea de analiză a termenului scurt/ imediat, generator rapid de ROI”, adaugă Radu Roşca.

Cele mai mari deţineri ale Transilvania Investments la începutul acestui an în activul net erau BRD (24,2%), Banca Transilvania (12,7%), Turism Felix (7,3%), OMV Petrom (6,7%) şi THR Marea Neagră (5,6%), reprezentând în total 56,5% din portofoliul pe piaţa reglementată, potrivit unui raport publicat de societate la BVB.

În 2021, Transilvania Investements a raportat un profit net de 99,8 mil. lei, în urcare cu circa 189% faţă de 2020, la venituri nete totale de 132,6 mil. lei, comparativ cu 51,9 mil. lei în anul anterior. Suma de 91,9 mil. lei din rezultatul total reprezintă câştig net din activele financiare evaluate la valoare justă prin contul de profit şi pierdere.

Pentru primul trimestru din 2022, societatea a anunţat un profit net de 41,6 mil. lei, în creştere cu 103,8% prin comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2021, în contextul unor venituri din exploatare de 47,6 mil. lei, plus 87%, conform datelor din raportul trimestrial.

Acţiunile TRANSI înregistrează o scădere de 18,84% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 15,1 mil. lei, conform datelor BVB.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
hoteluri,
transilvania,
active,
ceo,
litoral,
turism

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.