Ce indemnizaţie de şomaj vor primi angajaţii care rămân fără loc de muncă în această perioadă? Suma lunară primită de şomeri este mai mică de un sfert din salariul minim

Autor: Ramona Cornea Postat la 13 mai 2020 4042 afişări

Ce indemnizaţie de şomaj vor primi angajaţii care rămân fără loc de muncă în această perioadă? Suma lunară primită de şomeri este mai mică de un sfert din salariul minim

​Indemnizaţia de şomaj acordată de stat angajaţilor care şi-au pierdut locul de muncă va fi o soluţie la care vor apela foarte mulţi români în această perioadă. Premierul Ludovic Orban a anunţat că numărul celor care vor rămâne fără serviciu se va ridica la 750.000. În acest context, ce protecţie socială oferă statul şomerilor?

Monitorul Social, un proiect al fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, a lansat un infografic despre evoluţia în timp a valorii indemnizaţiei de şomaj în România.

”Este de aşteptat ca în contextul creat de pandemia de COVID-19, numărul şomerilor să crească în viitorul apropiat. Pe data de 11 mai 2020, Ministerul Muncii raporta deja un număr de 337.593 de contracte individuale de muncă încetate, iar tendinţa este în creştere. O bună parte din cei ale căror contracte de muncă au încetat vor intra în şomaj. Ce fel de protecţie socială le oferă România şomerilor?”, spun reprezentanţii Monitorului Social.

În 2018, valoarea medie lunară a indemnizaţiei de şomaj era de 460 de lei, echivalentul a 24,2% din salariul minim brut lunar la nivelul anului 2018, conform celor mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică.

”Cu alte cuvinte, suma lunară primită de şomeri este mai mică de un sfert din salariul minim. Această situaţie reprezintă o înrăutăţire semnificativă faţă de anul 2008, când valoarea medie lunară a indemnizaţiei de şomaj era de 401 lei, respectiv 78,6% din valoarea salariului mediu brut din luna ianuarie 2008. Protecţia socială pe care statul român o oferă şomerilor s-a diminuat semnificativ în decursul a 10 ani”, transmit reprezentanţii Monitorului Social.

Ei adaugă că deteriorarea calităţii protecţiei sociale oferite şomerilor este rezultatul plafonării Indicelui Social de Referinţă (ISR) la suma de 500 de lei. Începând cu anul 2008, ISR este unitatea de referinţă la care se raportează prestaţiile băneşti suportate din bugetul asigurărilor de şomaj. Valoarea indemnizaţiei de şomaj pe care o primeşte un şomer reprezintă 75% din valoarea ISR (375 de lei), la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea unei cote între 3% şi 10% din salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, în funcţie de vechimea în muncă.

”Neactualizarea ISR din anul 2008 a dus la o plafonare a valorii medii lunare a indemnizaţiei de şomaj şi o deteriorare a protecţiei sociale. Infograficul arată că valoarea ISR din anul 2008 – 500 de lei, era echivalentă cu valoarea salariului minim brut lunar la nivelul lunii ianuarie 2008 (500 de lei). În prezent, valoarea ISR a rămas în continuare la 500 de lei, în timp ce valoarea salariului minim brut lunar e de 2.230 lei, astfel încât ISR reprezintă doar 22% din salariul minim”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
somaj,
indemnizatie,
someri,
munca,
salariu minim

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.