Ce-i de făcut pentru şomerii Europei

Postat la 21 aprilie 2012 10 afişări

Comisia Europeană a prezentat Parlamentului European un plan de măsuri pentru reducerea şomajului, ajuns la o medie record de 10,2% în UE. Măsurile recomandate includ subvenţii pentru angajatori, tranziţia de la taxarea muncii la taxe de mediu şi "portabilitatea" pensiilor, a ajutoarelor de şomaj şi a tratamentului fiscal între ţările UE, spre a facilita angajările în afara ţărilor de origine.

"Europa are nevoie de o strategie de creare de locuri de muncă ca răspuns la ratele inacceptabile ale şomajului cu care se confruntă. UE are un uriaş potenţial neutilizat în ce priveşte încurajarea pieţei în această direcţie", a spus preşedintele CE, Jose Manuel Durao Barroso. "Împreună, sectoarele economiei ecologice, al sănătăţii şi al noilor tehnologii vor genera, în anii care vin, peste 20 de milioane de locuri de muncă noi. Statele membru trebuie să profite de aceste posibilităţi, mobilizând resursele existente şi stimulând piaţa internă a muncii, în strânsă colaborare cu partenerii sociali."

Deşi a publicat un raport care recomandă introducerea salariului minim în ţările unde el nu există în lege (Germania) şi majorarea lui în ţările unde e foarte redus ca pondere din salariul mediu, Comisia n-a recomandat şi formal astfel de măsuri, notând doar că "salariul minim joacă un rol important în lupta contra sărăciei şi a inegalităţii".

Comisia se referă explicit şi la România şi Bulgaria, în capitolul "Pachetul privind ocuparea forţei de muncă":

"Pentru îmbunătăţirea mobilităţii lucrătorilor, Comisia este pe deplin hotărâtă să înlăture obstacolele juridice şi practice din calea liberei circulaţii a lucrătorilor, de exemplu prin îmbunătăţirea transferabilităţii drepturilor de pensie, a tratamentului fiscal al lucrătorilor transfrontalieri sau a nivelului de conştientizare a drepturilor şi obligaţiilor. Ea le solicită statelor membre să permită exportarea prestaţiilor de şomaj pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă într-o altă ţară (pentru o perioadă de până la 6 luni). De asemenea, Comisia trimite un mesaj puternic guvernelor, cerându-le să elimine restricţiile privind accesul pe piaţa forţei de muncă pentru lucrătorii din Bulgaria şi România şi să permită resortisanţilor din alte state membre să aibă acces la locurile de muncă din sectorul public."

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ce-i-de-facut-pentru-somerii-europei-9555952
9555952
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.