Ce fel de mită solicită angajaţii statului: bani, măşti de protecţie şi transporturi de deşeuri

Autor: Petru Mazilu Postat la 08 decembrie 2021 30 afişări

Doi angajaţi ai ITM Ilfov şi şeful lor, precum şi un inspector vamal din Constanţa sunt acuzaţi că au luat mită sub formă de bani, măşti de protecţie şi servicii constând în ridicarea şi transportarea deşeurilor. Ei au fost prinşi în flagrant de procurorii DNA.

Ce fel de mită solicită angajaţii statului: bani, măşti de protecţie şi transporturi de deşeuri

Inculpaţii au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi, ulterior, doi dintre ei au fost arestaţi preventiv, al treilea a fost arestat la domiciliu, iar al patrulea a fost plasat sub control judiciar. În dosar apare şi reprezentantul unei societăţi comerciale arestat preventiv pentru dare de mită.

Măsurile au fost dispuse în urma unor percheziţii domiciliare desfăşurate în 12 locuri situate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov şi Prahova, din care patru la sediul ITM Ilfov.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 18 mai – 13 septembrie 2021, şeful ITM Ilfov ar fi acceptat, de la administratorul unei firme, o sumă de bani (reprezentând 10% din valoarea unui viitor contract), atât pentru el cât şi pentru un membru în comisia de recepţie), astfel încât instituţia să atribuie în mod preferenţial un contract de lucrări.

În zilele de 6 octombrie, 8 noiembrie şi 6 decembrie 2021, cei doi ar fi primit, cu titlu de mită, sume reprezentând 7% din valoarea celor trei facturi plătite de ITM Ilfov firmei respective. Contractul atribuit era în valoare de peste 200.000 lei (aprox. 43.500 euro). Pe 6 decembrie, cei doi au primit o nouă tranşă de bani şi au fost prinşi în flagrant, precizează DNA.

Procurorii au mai stabilit că şeful ITM i-ar pretins aceluiaşi administrator de firmă, pentru o altă persoană, foloase necuvenite constând în servicii de încărcare şi transport ale unor deşeuri de la locuinţa acesteia.

La data de 14 ianuarie 2021, inspectorul de muncă ar fi primit cu titlu de mită de la doi oameni de afaceri, prin intermediari, suma de 2.400 lei, iar la 15 ianuarie 2021, ar fi primit de la unul dintre intermediari un bax cu 2.000 măşti faciale, în legătură cu îndeplinirea unui act contrar îndatoririlor sale de serviciu.

Concret, în schimbul banilor, s-ar fi angajat să emită de urgenţă, o adresă către Biroul Vamal de Frontieră Otopeni Călători, din care să rezulte că un transport de măşti importate din China (1.700.000 măşti trei pliuri) nu mai trebuie supus verificărilor din partea ITM (autoritate de supraveghere a pieţei naţionale a acestui tip de echipamente), pe motiv că măştile respective nu ar fi echipamente individuale de protecţie, anunţă DNA.

Containerul respectiv fusese blocat de autorităţile vamale timp de mai multe zile în Portul Constanţa – Agigea, întrucât nu îndeplinea condiţiile legale necesare.

Pentru a debloca transportul cu măşti de protecţie, un alt inculpat, inspector vamal în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Galaţi - Biroul Vamal de Frontieră Constanţa Sud, ar fi pretins suma de 8.700 dolari şi ar fi primit de la aceiaşi doi oameni de afaceri, prin intermediar, suma de 20.000 lei.

Ulterior, inculpatul ar mai fi pretins şi suma de 8.700 dolari şi ar fi primit, de la aceiaşi doi oameni de afaceri, prin intermediari, suma de 20.000 lei, pentru deblocarea unui alt transport cu măşti importate din China.

După efectuarea unora dintre formalităţile vamale în Portul Constanţa – Agigea, primul container a fost trimis Biroului Vamal de Frontieră Otopeni Călători pentru finalizarea formalităţilor vamale. În acest context, ultima instituţie a solicitat ITM Ilfov să verifice dacă măştile importate ar putea să prezinte vreun risc pentru sănătatea şi securitatea persoanelor.

Pentru a rezolva problema nou apărută, cei doi oameni de afaceri l-ar fi contactat, prin intermediar pe inspectorul ITM care, în schimbul foloaselor anterior menţionate ar fi emis adresa din care reieşea că un control fizic al mărfurilor nu mai este necesar, a precizat DNA.

În cauză a fost deschis dosar penal şi faţă de alte persoane.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
mită,
bani,
anchete

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.