Ce fel de mere vor primi elevii prin programul "Fructe în şcoli"

Postat la 08 septembrie 2011 71 afişări

Guvernul a hotărât ca elevii să primească gratuit mere în limita valorii zilnice 0,315 lei/elev, pentru o perioadă de 94 de zile de şcolarizare începând cu 31 octombrie 2011.

Bugetul alocat al programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli pentru anul şcolar 2011-2012 este de 52.890.646 lei, echivalentul a 12.593.011 euro, din care 8,483 milioane euro din fonduri comunitare, respectiv 4.109.000 euro din cofinanţare naţională. Sumele necesare aplicării programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli pentru anul şcolar 2011-2012 se asigură prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

"Este o sumă ceva mai mare decât pentru programul de anul trecut, după cât ştiu eu", a declarat ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, după şedinţa de Guvern de miercuri.

El a precizat însă, la întrebarea unui reporter, că nu ştie cât anume au fost mere româneşti şi cât de import, întrucât anul trecut "producătorii români nu au fost prea bine pregătiţi, având în vedere că este vorba de instalaţiile de calibrare, de o anumită mărime a fructului, prevăzut prin ordonanţă, şi, desigur, de o anumită calitate". Anul acesta însă "există o pregătire mult mai bună" a celor care furnizează din piaţa internă fructe pentru acest program.

"Poate să fie un măr mai ieftin, care are 120 grame, şi poate să fie un măr mai scump, care are 50 de grame. Eu aş prefera un Ionatan sau un Frumos de Voineşti, sau o Rora de Bistriţa-Năsăud - vă recomand un astfel de fruct, o să vedeţi că vă vine uneori să plătiţi dublu pentru el. Dar aici se stabileşte o medie în care se va stabili preţul. Eu am sperat să fie alături de preţ nu numai mărimea, ci şi calitatea", le-a spus Tabără jurnaliştilor.

Numărul total al elevilor din clasele I-VIII din sistemul public şi privat care vor beneficia de programul "Fructe în şcoli" este de 1.623.857 de elevi. Pe lângă distribuţia gratuită de mere, în anul şcolar 2011-2012 vor fi organizate şi vizite în ferme, târguri, expoziţii legate de legume şi fructe, concursuri tematice şi vor fi tipărite materiale de informare al căror scop este cunoaşterea beneficiilor consumului de fructe şi legume proaspete.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ce-fel-de-mere-vor-primi-elevii-prin-programul-fructe-in-scoli-8712839
8712839
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.