Ce face gripa aviara?

Postat la 18 octombrie 2005 1 afişăre

La pasari, gripa aviara duce la mortalitate cu incidenta intre 90-100% din cazurile infectate. Infectia poate afecta aproape toate speciile de pasari - domestice si salbatice.

La pasari, gripa aviara duce la mortalitate cu incidenta intre 90-100% din cazurile infectate. Infectia poate afecta aproape toate speciile de pasari - domestice si salbatice.

 

TRANSMITEREA: Virusul este foarte contagios. Transmiterea infectiei se poate realiza pe cale aeriana sau contact direct intre pasari si chiar prin intermediul materialelor contaminate (hrana, apa, haine etc.).

 

LA OM: Transmiterea virusului a fost constatata inca din luna ianuarie 2004, pe continentul asiatic. Cei mai predispusi la infectii cu acest virus sunt muncitorii din fermele de pasari, veterinarii, echipele de dezinsectie.

 

DE LA OM LA OM: Nu s-au constatat deocamdata cazuri de infestare de la om la om cu virusul gripei aviare. Dar exista riscu aparitei unei mutatii genetice a virusului care sa permita transmiterea acestuia de la om la om.

 

ALIMENTATIE: Transmiterea virusului prin consum de carne si/sau oua de la pasari infestate este putin probabila. Motive: virusul este distrus prin mentinerea carnii timp de 5 minute la o temperatura de 60° Celsius sau timp de 1 minut la o temperatura de 100° Celsius. Pe de alta parte, in ipoteza ingerarii produselor contaminate, virusul este distrus de aciditatea lichidului gastric.

 

RISC MAJOR: Cel mai mare risc al gripei aviare este aparitia unei pandemii, adica izbucnirea unei maladii extrem de contagioase care duce la numeroase cazuri de mortalitate.

Sursa: Agentia Franceza de Securitate Alimentara

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Ce face gripa aviara?
/actualitate/ce-face-gripa-aviara-1004826
1004826
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.